Грозен скандал във ФБ: Министърка на Денков е шефка и на „София Прайд“ 

0

- Advertisement -

Часове след встъпването в длъжност на новото редовно правителство на Николай Денков, в което министър на труда и социалната политика е Иванка Шалапатова, във Фейсбук се появиха множество идентични колажи с твърдения, които я свързват с организацията на „София Прайд“ и с т.нар. „джендърство“, информира БНР.

В един от постовете във Фейсбук, споделен над 5000 пъти, се твърди, че „новият министър Шалапатова е шеф на гей прайда в София„, която „ще наложи във всички детски градини полова неутралност“. 

Твърдение: Министър Шалапатова е „шеф на гей прайда в София“ и иска да наложи „полова неутралност в детските градини“, забранявайки думите „татко“ и „мама“

В писмен отговор от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) заявиха, че „министър Шалапатова никога не е била нито сред организаторите, нито сред доброволците на „София прайд“. Тези твърдения са спекулация и откровен опит за противопоставяне.

В своята работа за една от водещите организации за социална работа в България министър Шалапатова нееднократно е работила с жертви на дискриминация, хомофобия, насилие и злоупотреба. Тя винаги е подкрепяла зачитането на човешките права и равнопоставеността между всички групи от населението.“

В имейл Радослав Стоянов от „София Прайд“ също потвърди, че „г-жа Иванка Шалапатова никога не е била член на организационния комитет на София Прайд за 16-те години, в които се организира това шествие“. 

Формално „София Прайд“ няма шеф. Събитието се организира изцяло от доброволчески комитет от физически и юридически лица, чийто членове са различни по възраст, пол, сексуална ориентация, професионална сфера, политически убеждения, но споделят вярването, че всички хора са равни и им се полагат равни права и уважение, показва справка на официалния им сайт

Всяване на страх и разделение в обществото

Колажите и постовете, в които се твърди, че министър Шалапатова има нещо общо със „София Прайд“, че е „за“ полова неутралност и се обявява „против“ обръщенията „мама“ и „татко“, са споделяни хиляди пъти във Фейсбук, уточнява БНР.

Посланията в тях обаче не почиват на свидетелства, не са посочени източници на информацията, няма цитирания, позовавания или линкове към предполагаемите изказвания на Иванка Шалапатова. 

Не става ясно още и как точно министър на труда въвежда правила в детските градини, които не са към неговото ведомство.

В публикация във Фейсбук самата Иванка Шалапатова определя твърденията като „абсурдни“ и посочва, че срещу нея се осъществява „координирана кампания, базирана на лъжи и провокации“.

„Встъпването в длъжност на министър Шалапатова се случи в изключително трудна и нестабилна политическа ситуация в България, провокирана от мобилизирането на опитите за дестабилизация на страната и огромната съпротива срещу сформирането на редовно правителство.

В последните дни сме свидетели на координирани публични атаки към кабинета и разпространение на фалшиви новини срещу министрите в него. 

Чрез групи и профили в социалните мрежи се провежда кампания, целяща разрушаване на доверието в институциите, провокация и злоупотреба с тревогите и опасенията на хората, кампания, която е част от „войната на страха“ срещу българските граждани и семейства.

Министър Шалапатова и МТСП като цяло няма да допуснат тези атаки да отклонят вниманието от приоритетите на новото правителство за инвестиране в децата и семействата и подобряване на качеството на живот на българските граждани“, посочват от социалното министерство.

Иванка Шалапатова/БГНЕС

Иванка Шалапатова, Снимка: БГНЕС

Коя е новата социална министърка?

Сред акцентите в биографията на Иванка Шалапатова, публикувана на сайта на МТСП, са постът на заместник-министър на труда и социалната политика в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г.

Тя също така е доктор по организация и управление на социалните дейности и международно признат експерт по ранно детско развитие, социална подкрепа и закрила на деца и семейства. 

Шалапатова е дългогодишен изпълнителен директор на фондация „За нашите деца” и първият българин – изпълнителен директор на британската организация „The European Children’s Trust”.

Какви политики по отношение на децата ще провежда министър Шалапатова?

„Грижата и възпитанието на дете е основно право и задължение на неговите родители и семейство. За целта те мога да получават подкрепа от различни институции, особено когато имат притеснения, затруднения или самите те не се чувстват уверени в родителската си роля и дори как да потърсят подкрепа.

Затова държавата трябва да гарантира, че са налични разнообразни здравни, социални, образователни и интегрирани услуги, които да подкрепят семействата в тяхната родителска роля в разнообразните житейски ситуации.

В провеждането на своите политики министър Шалапатова и нейният екип ще се водят от разбирането, че семейството е най-добрата среда за отглеждане и развитие на всяко дете. Специален фокус в държавната политика ще се постави върху инвестициите в грижите в ранна детска възраст като ключова предпоставка за насърчаване на личностното развитие на децата и прекъсване на наследствената бедност.

В този смисъл от изключително значение е развитието на интегрирани услуги за тяхната подкрепа с цел предотвратяване на изоставянето на деца и осигуряване на възможности за отглеждането им в семейна среда“, посочват от МТСП.

Заключение 

Твърдението, че новият социален министър Иванка Шалапатова е „шеф на гей прайда в София“, е НЕВЯРНО. Тя никога не е била член на организационния комитет на „София Прайд“, посочва както тя, така и представител на инициативата.

Твърденията, че иска да наложи „полова неутралност“, а децата да не наричат родителите си „мама“ и „татко“, тя определя като „абсурдни“. Няма и никакви представени доказателства към приписваните ѝ изказвания.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки