Здравните власти взимат проби от 92 места по Българското черноморие, отклонения засега няма

0

- Advertisement -

Морската вода по Българското черноморие е безопасна за къпане и към момента няма данни за приближаващо замърсяване. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев във връзка с притесненията за замърсяване на морската вода след изливането на водите от язовира „Нова Каховка“ в Черно море, предаде БНТ. 

Здравните власти взимат проби от 92 места по Черноморието и отклонения засега няма. Няма данни за замърсяване и в съседна Румъния, където първо би достигнала потенциално опасна вода, уточни Кунчев.

Към момента ограничения за къпане в морската вода заради изливането на водите от Нова Каховка има обявени единствено за Одеския залив. 

„Нещата не се случат за минути и часове, зависи от морските течения и климата, но морската среда, по принцип, не е кой знае колко добра за микроорганизмите, тя има ефект на самопочистване, така че аз лично не очаквам проблем, но затова се вземат проби – ако има нещо, да вземем проби“, каза Кунчев. 

През летния сезон здравните власти ще обръщат специално внимание освен на морската вода, и на хигиената в детските лагери.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки