Иван Гешев даде заявка за политическа кариера

0

- Advertisement -

В петминутно обръщение към народа бившият главен прокурор Иван Гешев даде заявка, че влиза в политиката.

Той обяви, че напуска съдебната система, а като отговорни за предсрочното прекратяване на мандата си посочи политици и олигарси, които не са искали делата им да стигнат до съда.

План за отстраняването си описва в обръщението си Гешев. Започнал със законодателни промени, преминал през изтичане на информация за напреднали разследвания и „бърза и брутална“ реакция на засегнатите. Те действали по правилата на мафията – първо се опитали да го изкушат, след като не сработило – получил заплахи, които накрая преминали в действия. 

На няколко пъти в обръщението си бившият главен прокурор говори за позор, предателство и проклятие. Споменава Бог и България. И като обещава на гражданите, че няма да ги предаде, заявява, че е „с ясното разбиране, че политическите проблеми се решават с политически средства“.

„Аз направих своя избор – да не мълча и да не прекланям глава пред несправедливостта.

Днес говоря последно като  магистрат, след като спазих закона и след тридесет години работа за хората подадох оставка като прокурор.

Направих го със съзнанието, че никоя прокуратура не може да се пребори с корупцията и кражбите тогава, когато корупцията и кражбите са превърнати в държавна политика.

Затова днес говоря на българите в България – така, както обещах – с ясното разбиране, че политическите проблеми се разрешават с политически средства.

Днес ви обещавам само едно – да продължа битката за истина и справедливост в нашето Отечество“ казва Гешев в обръщението си и обещава „няма да ви предам и няма да ви излъжа“.

По-късно днес на извънредно събрание се събира Прокурорската колегия, за да освободи три от бившите заместнички на Гешев от постовете и за да назначи първия заместник на и.д. главния прокурор Борислав Сарафов. Предложението е това да е Мария Павлова – правосъден министър в първото служебно правителство на Румен Радев и зам.-министър във всички останали негови служебни правителства.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки