Тъжна статистика: Децата със заболявания в България живеят по-кратко отколкото в другите държави

0

- Advertisement -

България не събира здравна информация, която би могла да даде точна оценка на нуждаещите се от палиативна грижа деца, не обучава медици в специалността „Палиативни грижи за деца“, няма медицински стандарт за палиативна грижа за деца, но има деца и семейства, които се нуждаят от тези грижи, както и спецалисти, които се опитват да подкрепят тези деца и семейства, въпреки дефицитите в системата. Те ще се съберат днес на форум в София на тема „Палиативни грижи за деца в България – предизвикателства и перспективи“.

Ако институциите не се включат в процеса, ние няма да можем да напреднем с развиването на система за палиативни грижи за деца такава, каквато тя трябва да бъде, коментира пред БНР д-р Бояна Петкова – съпредседател на Фондация за детски палиативни грижи „Ида“. Според нея тя трябва да включва не само институционална грижа:

Палиативната грижа за деца е грижа не само за болното дете и неговото заболяване, чисто медицинска грижа, а тя е медико-психосоциална грижа, която включва освен болното дете, но и семейството му. Това е грижа, която трябва да е фигусирана върху облекчаването на страданията и подобряването на качеството на живот в семейна среда реално за всички в семейството“.

България е много назад в тези мерки, подчерта д-р Петкова в интервю за предаването „Преди всички“. По думите й и заради липсата на регламент и условия губим децата си много по-рано отколкото в другите държави. Според екстраполирани данни от други държави, в България вероятно има между 5 000 и 8 000 деца, които се нуждаят от палиативни грижи. 

Ние реално не знаем колко са тези деца. Вероято децата в България живеят по-кратко със заболяванията си„, отбеляза тя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки