Държавата да поема здравните осигуровки на безработни

0

- Advertisement -

Социалното министерство обмисля да предложи плащане на здравните осигуровки на безработните, които се включват в обучения. Намерението беше заявено на фона на представения доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, посветен на уменията на хората в България.

Според експертите у нас трябва да се наблегне на ефективното използване на трудовите умения и да се подобри управлението на тази система.

Докладът отчита, че в България има 900 000 възрастни, които са в работоспособна възраст. Но те са икономически неактивни, защото имат по-слаби умения и ниско образователно ниво спрямо средните за ЕС.

Едва 1,8% от работещите участват в учебни програми. Целта е този процент да се покачи до 5.

Именно затова е възможно да се повиши публичното финансиране по проекти и да се осигури по-широк достъп до програми.

Искрен Ангелов от Отдела за пазара на труда в социалното министерство обясни, че „това, което взехме като идея от препоръките на колегите от ОИСР, е да включим в следващите промени на Нормативната уредба изплащане на здравни осигуровки на лицата, които се включат в обучение”.

Работодателите пък все още отчитат, че липсват индивидуални сметки за обучения и удостоверения за премини такива от по-възрастните хора.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки