Протест срещу новините на чужди езици по БНТ: Противоконституционни са

0

- Advertisement -

Решението на генералния директор на Българска национална телевизия Емил Кошлуков за новини на чужди езици противоречи на Конституцията, тъй като в страната няма малцинства, а всички сме български граждани с равни права и задължения като граждани. Това обявиха от фондация „Македония“ относно излъчването на новини по БНТ на други езици.  

Ето цялата позиция на фондацията: 

„Фондация Македония намира за крайно неприемливо решението на генералния директор на Българска национална телевизия г-н Емил Кошлуков, обществената ни телевизия да излъчва новини на чужди езици. Намираме за несъстоятелен аргумента на г-н Кошлуков, че така народите и обществата в съседните ни държави щели да се информират за новините в България на майчиния им език. А българските малцинства и общности в съседните ни държави на Балканите разбират български език и няма да имат потребност и нужда да слушат новини на сръбски, румънски или други езици от БНТ ! Тъй като обществото в Република Сърбия или в Република Румъния не познава БНТ, няма достъп до БНТ и няма особен интерес да научава вътрешни новини за България.

Затова считаме аргумента изнесен от г-н Кошлуков в средствата за масова информацията за несъстоятелен. Ние смятаме, че решението му за новини на чужди езици противоречи на Конституцията на Република България, тъй като в страната няма малцинства, а всички сме български граждани с равни права и задължения като граждани. Затова и няма потребност обществената ни телевизия да излъчва новини на чужди езици, които могат да породят претенции за нови емисии на още и още езици. Официалният език в Р. България по Конституция е българският. В допълнение: в съседни на нас страни, където Конституцията предвижда малцинства и дори общности от народи, като: Р. Сърбия, Р. Северна Македония и други, няма новини на български език по националните им телевизии, въпреки наличието на големи български общности в тези държави. Защо Българска национална телевизия да изразходва обществени средства на българските данъкоплатци за новини на чужди езици, които няма да се гледат, но и ще противоречат на Конституцията по отношение на националния език в страната ни и липсата на малцинства, с оглед на това, че всички сме български граждани ? Силно се надяваме, че г-н Кошлуков ще преосмисли решението си“.

Фондация Македония 23 юни 2023 година София

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки