Борисов: Имаме забележки по бюджета на Асен Василев

0

- Advertisement -

От ГЕРБ са получили гаранции от лидерите на „Продължаваме промяната“, че ще има ротация в управлението. Това е станало на последната лидерска среща между партиите, съобщи пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: 

„Във вторник господин Петков, Асен Василев и Денков категорично заявиха, че стоят зад думите си да има ротация и да продължи да работи правителството“.

ГЕРБ имат някои резерви към предложения от финансовия министър Асен Василев бюджет, заяви Борисов, но очаква първо да ги представят на среща с Василев: 

“Няма да критикувам Бюджета сега. Имаме забележки по него. Има сектори, които се вълнуват от този бюджет, но, според мен, липсата на коалиционно споразумение – механизъм изисква първо да разговаряме с него (Асен Василев б.р.) и, ако може да се отстранят забележките, да ги отстраним и тогава да понесем заедно отговорност по този бюджет”. 

Какъв документ да се подпише между коалициите в управлението е въпрос на поредни компромиси, смята Борисов: 

“Дали ще го наречем „механизъм“, или „коалиционно действие“, то е едно и също – да се разберем какво искат да подкрепим или какво те ще се съгласят да променим, защото от това зависят политиките за партиите. Сиреч е един сложен дебат на компромиси. Отново”. 

Борисов лично е запознал Кирил Петков и премиера Николай Денков по сезирането на прокуратурата от депутата Делян Добрев за идеята на кабинета парите от Българския енергиен холдинг да попълват бюджета. Предстои среща по въпроса.  

На въпрос на „Хоризонт“ дали номинацията за нов управител на Българската народна банка може да се окаже поредното разделение между ГЕРБ и ПП-ДБ, Борисов отговори: 

„Не, не може да ни раздели! Като Асен Василев иска да има тяхна номинация за управител на БНБ, ще има две и парламентът ще избере. Не с плаващо мнозинство! Като дадат по-добър кандидат от Митко, да вземат тогава БНБ“.

Борисов поздрави и Илиана Иванова, която беше допусната за излушване в Европейския парламент за нов български еврокомисар. Иванова е номинация на ГЕРБ, другата номинация беше на  Даниел Лорер, издигнат от ПП-ДБ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки