Политолог: Кампанията за местния вот в столицата ще се превърне в национална

0

- Advertisement -

Важно е между двете коалиции в управлението да бъде подписан документ, в който се поемат ясни ангажименти. Във всички случаи това би било добро коалиционно споразумение. Хубавите работи стават бавно“. Това заяви пред БНР проф. Милена Стефанова, политолог и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“. Според нея обаче още е рано това да стане днес.

Нека да им дадем още шанс да измислят формула, която да бъде изгодна. Важното е тези срещи наистина да станат постоянни, регулярно да се провеждат и регулярно да се съгласуват най вече политики. /…/ Нека ги оставим да измислят формула, по която да си сътрудничат. Това би било достатъчно добре, за да имаме относително стабилно управление поне в близката 1 година. Трябва писменно да се подпише някакъв документ, защото отговорността не е вече само пред техните избиратели, а за пред всички нас. За всички трябва да е ясно кой и по какъв начин носи отговорността за управлението в страната“. 

По думите й е много трудно партиите, особено за ПП, да признаят, че са в коалиция, но те реално са в такава. По някакъв начин те трябва да градят мостове помежду си, категорична бе тя и обясни:

„Ако те не започнат да изграждат някакви пътечки на доверие още от самото начало, няма да просъществува много дълго, каквото и да подпишат като споразумение“. 

Политологът отбеляза, че ГЕРБ и ДБ са готови за подписа, само от ПП все още забавят нещата

Намираме се в ситуация, в която старите хора изведнъж стават неудобни, подчерта тя, но добави, че не трябва да се залага само на нови хора

„За да не изпаднем в ситуация, в която ще бъдат подбрани неподходящи хора, трябва да им дадем повече време, в което да потърсят правилните хора“. 

В предаването „Преди всички“ проф. Стефанова отбеляза, че е много важно правителството да работи като екип:

„Колкото повече законодателна инициатива има в правителството, толкова по-лесно биха се случвали нещата в Народното събрание“. 

Проф. Милена Стефанова изказа мнение, че за конституционните промени е трябвало да бъде внесен един проект, който да е предварително съгласуван между всички. Сегашният подход – всеки да внася отделен проект, ще забави процеса, добави мнението си тя.

Идват местни избори, напомни политологът и изрази притеснението си, че кампанията за местния вот в Столична община ще се превърне в национална. Тя отбеляза, че ПП нямат структури по места, които да отчетат спецификата на местните общности и местната проблематика да бъде в центъра на дискусиите. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки