Трима са кандидатите за управител на БНБ

0

- Advertisement -

Трима са кандидатите за управител на БНБ, показва справка на БНР на сайта на парламента, след като окончателно изтече срокът за номинации.

Както вече е известно, ГЕРБ – СДС номинира настоящия гуверньор Димитър Радев за втори мандат. Партия „Възраждане“ издигат финансиста Любомир Христов, който подкрепя тезата, че България все още не е готова да въведе еврото. Николай Каварджиклиев е кандидатурата, издигната от БСП.

Още при избора си за първи мандат Димитър Радев изтъкна въвеждането на еврото като свой основен приоритет. В рамките на неговото управление на Централната банка страната ни стана член на ERM II – механизма на обменните курсове, известен у нас като „чакалнята“ или „предверието“ на еврозоната, където всяка страна – кандидат член престоява минимум две години. На 11 юли 2020 година България и Хърватия заедно се присъединиха към механизма, като за първи път страни – кандидатки влязоха и в тясно сътрудничество с банковия съюз.

Димитър Радев е номинацията на ГЕРБ – СДС, като първоначално от „Продължаваме промяната – Демократична България“ възнамеряваха да предложат свой кандидат и дори настояха за по-дълъг срок за предложения. В крайна сметка такова не е направено от тяхна страна, а по неофициална информация новата коалиция е решила да подкрепи кандидата на ГЕРБ – СДС.

Любомир Христов е дългогодишен експерт с преподавателска дейност и е известен с тезата си, че България още не е готова да приеме еврото. Тя напълно съвпада с референдума, предложен от издигащата го партия „Възраждане“, в който те задават въпроса за запазване на лева до 2043 година.

Николай Каварджиклиев е номинацията на БСП, а от биографията му става ясно, че е банкер с дългогодишен стаж в една от големите банки у нас и в други институции. Не е известна позицията му по приемането на еврото в България, но от левицата нееднократно са заявявали, че страната ни не трябва да прибързва.

Позицията по темата с въвеждането на еврото е ключова за поста на централния банкер. Индикативната дата за страната ни е да стане 21-вият член на еврозоната през 2025 година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки