Парите за здраве нарастват с 1 млрд. лв. за година

0

- Advertisement -

Парите за здраве нарастват с един млрд. лева само за една година, изчисляват експерти от Института за пазарна икономика. 

Общите разходи на Здравната каса за тази година достигат малко над 7 милиарда лева, или с 15% повече от разходите за 2022-ра. За да е по-ясно какво означава това, експертите сравняват увеличението с 1 милиард лева само за една година, като го приравняват с целия бюджет на съдебната власт и с годишните разходи на държавните висши училища.

В същото време основният разговор е за недофинансирането на системата. Една от причините е диспропорцията в заплащането на медицинския персонал, казва Петя Георгиева – автор на анализа:

„Лобито на лекарите е доста силно и то дърпа чергата към себе си до голяма степен. Съответно заплащането им е непропорционално по-високо в сравнение с това на останалите медицински специалисти. Разбира се, лекарите са много високо квалифицирани специалисти. Те наистина трябва да взимат високи заплати. Въпросът е обаче е, че ако продължава това издърпване на структурата към тях, наистина няма да има кой да извършва дейност, която не е типична за лекарския екип“.

Проблемът е не толкова в Бюджета, колкото организационен, и всеки директор на здравно заведение може да го разреши, посочи още Георгиева:

„Това във всеки един момент може да бъде променено, във всеки един момент могат да бъдат променени правилата за работна заплата във всяка болница, така, че и сестрите, и по-ниско квалифицираните медицински специалисти да получават адекватно възнаграждение“.

Междувременно според анализа, расте процента на частните доплащания за прегледи, изследвания и лекарства, а качеството на услугата остава същото.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки