Съдия Даниела Талева от СГС е първият магистрат, който да разследва главния прокурор

0

- Advertisement -

Сигнал за имотни сделки, свързани със семейството на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, активира механизма за разследване на Обвинител номер едно и неговите заместници.

Със системата за случайно разпределение на делата той се падна на съдията от Софийския градски съд Даниела Талева, която е един от 22 – мата магистрати, дали съгласие да работят по новия механизъм. Какво следва оттук нататък ?

Първо трябва да стане ясно дали съдия Талева няма да си направи отвод. Ако по някаква причина това се случи, ще има нов случаен избор на съдия от списъка.

После на ход ще е Прокурорската колегия, но след преценка да пристъпили или не към назначаването на избрания съдия за прокурор, който да разследва главния прокурор.

Въпросителните са заради конституционното дело по искане на бившия главен прокурор Иван Гешев, заради което вчера беше спрян и изборът на следващ Обвинител номер едно. Защото – сред твърденията за противоконституционност, Гешев сочи и новия механизъм.

Ако все пак се прецени процедурата да продължи, следващата стъпка е съдия Даниела Талева да бъде назначена за прокурор, който да работи по сигнала срещу Сарафов, но не само по него, стана ясно от думите на съдия Лада Паунова, ръководител на Наказателната колегия на Върховия касационен съд:

„На него му се изпращат и той приема да се произнесе по всички сигнали, постъпили в шестмесечен срок. Още два сигнала има спрямо зам.-главния прокурор и изпълняващ функциите главен прокурор и те ще бъдат предоставени на съдията, който бъде назначен като прокурор“.

След назначаването на съдия Талева за прокурор, делата й в Софийския градски съд ще трябва да започнат отначало.

Лада Паунова обясни, че от влизането в сила на законовите промени, с които беше създаден механизмът за разследване на главния прокурор и неговите заместници, са подадени 47 сигнала. Сред тях и срещу бившите главни прокурори Иван Гешев и Сотир Цацаров. Те обаче ще бъдат препратени в Софийската градска прокуратура.

„В мотивите на законопроекта се казва, че тази особена процедура е установена, за да се гарантира институционална и фактическа независимост на разследващия прокурор и когато дадено лице вече не заема длъжността Главен прокурор, то не разполага с институционалните лостове за въздействие върху разследването“, обясни защо съдия Лада Паунова, чиято е първата преценка на сигналите по механизма за разследване на главния прокурор.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки