Кандидатът на ГЕРБ-СДС се отказа от надпреварата за шеф на НЗОК

0

- Advertisement -

Часове преди парламентът да избере нов управител на Здравната каса кандидатът на ГЕРБ-СДС Иванка Динева се отказа от участие в процедурата. Нейната кандидатура и тази на проф. Жени Стайкова, издигната от БСП, трябваше да бъдат обсъдени и гласувани на извънредно заседание на Народното събрание. По информация на Българското национално радио депутати от няколко парламентарни групи ще предложат удължаване на срока за провеждане на процедурата по избор до утре, за да има време за издигане на нов кандидат от групата на ГЕРБ-СДС.

Бившият директор на столичната Здравна каса Иванка Динева, която бе един от двамата кандидати за управител на здравния фонд, е изпратила писмо до председателя на Народното събрание, в което посочва, че се отказва от участие в процедурата по лични причини.

Писмото е заведено в деловодството малко след 9 часа тази сутрин. Така за обсъждане и гласуване в пленарната зала остава единствено кандидатурата на проф. Жени Стайкова, предложена от парламентарната група на БСП.

Според процедурните правила за избран се счита кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Очаква се на днешното заседание да бъде внесено проекторешение за удължаване на процедурата за избор на управител до 12 юли, съобщиха източници на Българското национално радио.

По този начин ще се даде възможност на ГЕРБ-СДС да предложат нов кандидат.

На 13 юли изтича мандатът на управителя на Здравната каса, като длъжността се изпълнява временно от Йорданка Пенкова, след като Петко Салчев беше отстранен предсрочно през януари. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки