Денков: Ще увеличим 4 пъти войниците на НАТО в България

0

- Advertisement -

„Увеличаваме 4 пъти войниците на НАТО в България. Батальонната бойна група става бригада“. По стандартите на НАТО бойната група е около 1300 войници, а бригадата – около 5000.

Украйна ще стане член на НАТО, когато това е възможно. Трябва да бъдат изпълнени изискванията за приемане и трябва да са съгласни членовете на Алианса – това заяви във Вилнюс премиерът Николай Денков.

Не подкрепяме използването на касетъчни бомби, Русия обаче системно използва такива бомби в Украйна и в Сирия. Няма как да обвиняват Украйна, че търсят също решение. Това е политически въпрос, там има война, едната страна ги използва, ние не го подкрепяме, но няма как да осъдим, че Украйна иска да използва такива бомби, заяви Денков.

По думите на премиера е нисък рискът за разрастване на войната извън територията на Украйна, но разпалване на конфликт в Западните Балкани остава рисков въпрос заради руско влияние там.

Лидерите на НАТО се събраха във Вилнюс, за да направят най-голямата ревизия на отбранителните планове на Алианса от Студената война насам. Във фокуса на срещата са още две важни теми – членството на Украйна в НАТО и блокираното членство на Швеция. Снощи шефът на Алианса Йенс Столтенберг съобщи, че турският президент Ердоган ще подкрепи членството на Швеция в НАТО.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки