Три медала за България от международната олимпиада по Биология

0

- Advertisement -

Златен, сребърен и бронзов медали завоюваха нашите млади биолози на международната олимпиада по биология (IBO) в Ал Аин, ОАЕ. Това съобщи проф. Албена Йорданова от СУ „Св. Климент Охридски“, ръководител на отбора.

Националният ни отбор по биология е в състав: 

  • Петър Стоилов Жотев – ученик в 12 клас, СМГ „Паисий Хилендарски”, гр. София
  • Виктор Делянов Лилов – ученик в 11 клас, СМГ „Паисий Хилендарски”, гр. София
  • Виктория Цветозарова Иванова – ученичка в 12 клас, МГ „Гео Милев“, гр. Плевен
  • Яна Александрова Атанасова – ученичка в 12 клас, НПМГ „Акад. Л. Чакалов”, гр. София

Състезанието е индивидулано и се проведе в три дни – на 5, 6 и 7 юли, в които участниците решаваха 4 практически задачи в областта на биоинформатиката, молекулярната биология, биохимията и екологията, а в допълнение трябваше да анализират и решат над 400 теоретични задачи.

Тази година олимпийците ни по биология се съревноваваха с 320 представители от рекорден брой страни – 80. 

За трети път златен медал спечели дванадесетокластникът от СМГ Петър Жотев. Постижението му е исторически прецедент, защото състезателите имат право да участват само по два пъти на международната олимпиада, но заради Covid пандемията е било прието онлайн участието да не се счита за реално присъствие. Така Жотев се оказал единственият биолог в света с три златни медала. 

Най-младият състезател в отбора – Виктор Лилов, който е член и на Националния отбор по химия, спечели сребърен медал на своето първо участие на IBO! 

Виктория Иванова – 12 клас от МГ „Гео Милев“ в Плевен завоюва бронзов медал. А Яна Атанасова от НПМГ е удостоена с грамота за достойно представяне!

България е една от шестте страни-основателки на олимпиадата през 1989 г. Досега нашите състезатели са спечелили 9 златни, 16 сребърни и 53 бронзови медала!

Ръководители на отбора са проф. Албена Йорданова от Медицинския факултет на СУ, д-р Радослав Александров от Института по молекулярна биология при БАН и Теодор Трифонов от Института по биоразнообразие, БАН. В подготовката на олимпийците ни взеха участие преподаватели от Биологически и Медицински факултет на СУ, както и от БАН. Подготовката и участието на отборите ни в международните олимпиади по природни науки се извършва благодарение на подкрепата на Министерството на образованието и науката, Фондация „Америка за България“ и Сдружение на олимпийските отбори по природни науки.

Отборът и преподавателите му

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки