Работещи в БНР, НОИ, НАП и културни дейци протестират пред НС

0

- Advertisement -

Пред Народното събрание се провежда третата за тази седмица протестна акция на КНСБ с искане за по-високи заплати в Бюджет 2023.  

Търсят се допълнителни 160 милиона лева за различни сфери.

Протестират работещите в БНР, НОИ, НАП,  Държавна агенция „Архиви“ и културните институти. 

„Ние претендираме за вдигане на заплатите и, ако това е невъзможно по някаква причина, то поне да се изравнят с тези на колегите от страната. Имаме немалко хора, които са на минималната работна заплата“. 

„Очакванията са за 30%. Предходната година получихме около 10%“, споделиха протестиращи от НАП и НОИ. 

Искането на БНР е за 25% увеличение на заплатите. За момента бюджетът предвижда допълнителни малко над 3 милиона, които стигат за само 10 на сто корекция във възнагражденията. 

Протестиращите направиха импровизиран магазин за бедни и раздават ваучери по 14 лева на депутатите, защото толкова е дневната минимална заплата. 

Пазаруват депутати от различни парламентарни групи. Те избират пиле, месо, ориз и други от 20-те стоки от кошницата за бедни с основни хранителни продукти. 

В 10.00 ч. започват срещите на президента на КНСБ Пламен Димитров и представители на протестиращите с депутати. Първата е с парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“. 

Снимки: Ани Петрова, БНР

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки