Украинското посолство отговори на Радев: Най-много Украйна иска мира, а агресорът води война

0

- Advertisement -

Прехвърлянето на вината върху Украйна, която бе вероломно нападната, е една от най-разпространените тези на руската пропаганда

Украинското посолство изпрати до медиите позиция по повод изказването на президента Румен Радев:

Посолството на Украйна в Република България категорично заявява, че Украйна полага всички възможни усилия за възстановяването на мира.

Украинският народ, започвайки от 2014 година, героично се отбранява и отстоява своята териториална цялост и държавен суверенитет.

Русия като държава терорист продължава своята въоръжена агресия срещу Украйна, засилвайки заплахите и ядрения шантаж срещу демократична международна общност.

Прехвърлянето на вината върху Украйна, която бе вероломно нападната от северната си съседка, за водената война е една от най-разпространените опорни тези на руската пропаганда и хибридната война в Европа.

Само кремълският режим и неговите последователи избягват да наричат войната на русия срещу Украйна с думата «война», маскирайки руската агресия и геноцида срещу украинския народ под формулировките «конфликт» и «специална операция».

Искаме да подчертаем, че предоставянето на средства за отбрана на Украйна не води към увеличаването на количеството на жертви и разрушения, точно обратно – това означава повече спасени животи както на обикновенните граждани, техните семейства и деца, така и на домовете и жилищата им.

Предоставянето на гаранции за безопасност на Украйна – това са гаранции и за безопасността на Европа, включително и на България.

Вземайки пред вид стартиралата предизборна кампания за местни избори, Посолството се обръща към определени политически сили с призив да се въздържат да исползват обвинения срещу Украйна, която страда от руската военна агресия, за постигането на ситуативни политически цели.

Това се отнася и за спекулациите с укринските граждани от български произход, многобройната българска диаспора в Украйна. Те, както и представителите на други национални малцинства, са патриоти на своята държава и защитават домовете си и роднините си от зверствата на руските окупатори.

Украйна е благодарна на Република България за предоставяне на помощи и непрекъснатата подкрепа в политическа, военно-техническа, финансова и хуманитарна сфери.

Посолството на Украйна искрено благодари на милионите българи, които са проявили съпричасност и протегнали ръка за помощ в този исключително труден за украинския народ момент.

Ползвайки се от случая, Посолството на Украйна благодари на всички приятели за проявения интерес към посещението в Република България на Президента на Украйна Володимир Зеленски на 6 юли тази година.

Наистина съжаляваме, че формата и времевите рамки за подготовката на това посещение не позволиха всички наши истински приятели, поддържници, дарители и доброволци да присътстват на публичната дискусия. Много е важно синергията на обеденинието да продължи да работи както за укрепването на международната коалиция, установяването на траен мир в Европа, така и за развитието на приятелските украинско-български отношения.

За справка:

През 506 дни на войната на русия срещу Украйна:

– образовани 97 314 дела относно военните престъпления на руските окупационни войски в Украйна;

– 10636 убити цивилни граждани на Украйна , включително 494 деца;

– изчезнали 15 254 граждани, включително 1052 деца;

– депортирани в русия са повече от 200 хиляди украински деца;

– разрушени повече от 110 хиляди инфрастуктурни обекти в Украйна ;

– 20% от територията на Украйна, със статут на защитени зони са засегнати от война;

– минирано е 10% селскостопански земи;

– 2,4 милиона хектара гори са минирани и/или повредени след де-окупацията;

– 495 хиляди хектара на горите се намират в окупираните територии.

Поводът за позицията на посолството на Украйна е изказване на президента Румен Радев от Рожен, в което той заяви, че: “Украйна настоява да води тази война, но трябва да стане ясно, че сметката се плаща от цяла Европа“.

„Нашите управляващи се опитват неистово да ни убедят, че изпращайки военна помощ, те повишават нашата сигурност, напротив. Този конфликт се задълбочава, жертвите стават повече, колкото повече оръжие поглъща, толкова повече загинали хора, разрушения ще има. Украйна настоява да води тази война, сметката се плаща от цяла Европа. Тази война има много измерения, не само военно, а и икономическо, социално, политическо“, каза още Радев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки