Не е вярно, че за украинските бежанци са изхарчени почти 1 млрд. лв. от бюджета

0

- Advertisement -

В споделен стотици пъти пост в социалната мрежа Фейсбук от 20 май 2023 г. председателят на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов твърди, че за украинските граждани, получили временна закрила в България, са предоставени близо 1 млрд. лв. от държавния бюджет. „До момента сме дали почти 1 млрд лв държавни пари за издръжка на украинските туристи“, пише той в публикацията (без редакторска намеса).

Твърдение: За украинските бежанци в България са изхарчени почти 1 млрд. лева от държавния бюджет

Най-големите разходи, свързани с грижите за украинските граждани, потърсили закрила в България, са направени за осигуряването на подслон. С решения на Министерски съвет №144 и № 145 от 10.03.2022 г. украинските граждани, избягали от военните действия в страната си, получават временна закрила за България. Те имат право на помощ за подслоняване и изхранване, като средствата за това се изплащат от бюджета на Министерството на туризма.

От началото на съществуването на хуманитарната програма за Украйна до момента изплатените от Министерството на туризма средства са общо 234 млн. лв., като от тях 140 млн. лв. са били европейски от неусвоени средства по европрограми за периода 2014-2020 г. Останалите, т.е. 94 млн. лв., са от държавния бюджет, съобщиха за БНР от пресцентъра на министерството.

На украинските граждани с предоставена временна закрила са предоставяни и здравни грижи. В тази връзка през 2022 г. с постановление на Министерски съвет № 412 от 08.12.22 г. по бюджета на Министерството на здравеопазването са одобрени допълнителни средства в размер на 447 590 лв., посочват от пресцентъра на ведомството. Тези финанси са за предоставяне на трансфер по бюджета на НЗОК за 2022 г. за заплащане на оказана медицинска помощ на лица с предоставена временна закрила – украински граждани, за периода до влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване.

Освен това по бюджета на здравното министерство с постановление на Министерски съвет № 105 от 30.05.2022 г., изменено с постановление № 194 от 22.07.2022 г. са предоставени средства за финансиране на дейности на Българския Червен кръст във връзка със засиления миграционен натиск на граждани от Украйна. Допълнителните средства са за осигуряване на средства за сключено споразумение между БЧК и Сдружение „Национална асоциация на доброволците в Република България“ във връзка с функционирането на контактен център към Правителствения информационен портал за Украйна.

Здравното министерство е предоставило на БЧК през 2022 г. 240 480 лв. за финансово обезпечаване на дейността на контактния център до месец февруари 2023 г.

Поради необходимостта от продължаване на дейността на контактния център за връзка с пристигащите лица от Украйна до края на 2023 г. и съответно осигуряване на средства на тази дейност с решение на Министерски съвет № 222 от 30.03.2023 г. е одобрена допълнителна авансова субсидия от Министерството на здравеопазването за Българския Червен кръст в размер на 250 хил. лв. Това са съответно суми от по 25 000 лв. на месец за периода от март до декември 2023 г., т.е. 125 000 лв. до края на настоящия месец юли.

От Министерството на труда и социалната политика също са правени разходи, свързани с украинските граждани с временна закрила на територията на страната ни. От пресцентъра на министерството обясниха, че основна подкрепа в областта на интеграцията на пазара на труда и менторство на украинските граждани със статут на временна закрила, пристигнали в България след 24.02.2022 г., те получават през проект „Солидарност“. Той се реализира от Агенцията по заетостта по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г.

От стартирането на проекта до 7.07.2023 г. са започнали работа 3084 души. Изплатените до момента средства са 7,3 млн. лв., които включват разходи за заетост на наетите лица от целевата група, интеграционна добавка за настаняване, стимули за работодателите, които са запазили заетостта на заетите лица, както и менторство. 

По програми за обучение и заетост към Агенцията по заетостта, които са субсидирани със средства от държавния бюджет, е осигурена заетост на 17 временно пребиваващи украински граждани. На работодателите, които са ги наели, са изплатени средства в размер на 42 000 лв.

От страна на Агенцията за социално подпомагане на украинските граждани с предоставена временна закрила се отпуска еднократната помощ по реда на чл. 16 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане (ППЗСП). От 1 юни тя е увеличена от 375 лв. на до 1512 лв. За периода от 24.02.2022 г. до 30.06.2023 г. дирекциите „Социално подпомагане“ в страната са отпуснали на украински граждани и техните семейства 51 590 еднократни помощи на обща стойност 17,7 млн. лв. Подкрепа от Агенцията за социално подпомагане е оказана и чрез проект „Предоставяне на ваучери за осигуряване на храни и стоки от първа необходимост за разселени лица от Украйна“. Той е финансиран по Оперативна програма за храни и/или материално подпомагане 2014 – 2020 г. (ОПХОМП), съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица в България. Към 30.06.2023 г. са изразходвани 3,9 млн. лв. за 39 478 бр. ваучера за разселени лица.

Освен това в рамките на операция „Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19“ към Оперативна програма за храни и/или материално подпомагане 2014 – 2020 г. общо 243 души, напуснали територията на Украйна и с предоставен статут на временна закрила, са получили 648 броя топли обяда на обща стойност 2067 лв.

От Министерство на образованието и науката съобщиха, че на образователните институции са възстановени общо 69 696,98 лева за проведено допълнително обучение по български език като чужд за деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, търсещи или получили международна закрила или временна закрила, включително от Украйна. Сумата не е само за украински деца, а включва всички деца с предоставена закрила или с процедура за разглеждане на предоставяне на статут.

От Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет не са правени специални разходи, свързани с украинците с временна закрила, нито на ведомството са били превеждани допълнителни средства с тази цел. Агенцията има ангажимент само към дейността, свързана с регистрация и пререгистрация на гражданите от Украйна с временна закрила в страната ни, уточняват от пресцентъра на институцията. Всички разходи от страна на ДАБ в този процес са за сметка на бюджета на агенцията, който не е променян заради украинските граждани. Средства, свързани с техния престой и грижите за тях, са предоставяни за разпределяне на горепосочените министерства на туризма, образованието, здравеопазването, труда и социалната политика.

Заключение 

Твърдението, че от държавния бюджет са изхарчени близо 1 млрд. лева за украинските бежанци, е НЕВЯРНО. За разходи, свързани с настаняване, здравни грижи, подпомагане за заетост и образователни нужди на украински граждани и техните деца, от държавния бюджет, както и по европрограми, към момента са изхарчени близо 264 млн. лв., по-голямата част от тях неусвоени еврофондове за периода 2014-2020 г., сочи справка на данни, предоставени от институциите, заети с грижата за бежанците.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки