Отбелязваме 186 години от рождението на Левски

0

- Advertisement -

186-годишнина от рождението на Васил Левски ще бъде отбелязана с възпоменателна церемония пред най-големия паметник на Апостола и с гражданско поклонение пред монумента му в двора на Къкринското ханче.

Гражданското поклонение в двора на Къкринското ханче, където Левски езаловен, ще започне в 10.00 ч. Пред паметника на Апостола там ще бъдат поднесени венци и цветя.

В 17.30 ч.в ловешкия храм „Успение Богородично“ в кв. „Вароша“ ще бъде отслужена панихида за Апостола. От 18.00 часа започва възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в Ловеч, който е най-големия монумент на Апостола и се издига на стария квартал „Вароша“, където Левски основава първия революционен комитет.

От 19.00 ч.на откритата сцена на пл. „Т. Кирков“ в кв. „Вароша“ ще започне концерт на българската акустична група „Точка БГ“.

Къкринското ханче

Къкринското ханче

Вечерта президентът Румен Радев ще участва в тържественото отбелязване на 186 години от рождението на Васил Левски в Карлово, където тържествената програма ще започне в 21 часа на централния площад в града. Там той като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия, ще произнесе слово и отдаде почит пред паметника на Апостола на свободата.

Рождената дата на Апостола – 18 юли е и Ден на единственото селище у нас, което носи неговото име – град Левски.

С поклонение пред паметника на великия българин – граждани и институции ще изразят своята почит и признателност към делото му  днес

Преди 78 години Левски е обявен за град, но името Левски на селището избират преди повече от век родолюбиви предшественици.

Днес е и кулминацията от празничната програма в Общината. В 10.30 ч. на централния площад молитва за здраве ще отслужи Негово високо преосвещенство Великотърновски митрополит Григорий.

Ръководството на общината и жители на Левски ще се поклонят пред паметника на Левски и ще поднесат венци и цветя.

Празничната вечер включва заря проверка и концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на България.

В областния град Плевен 186-ата годишнина от рождението на Васил Левски ще бъде отбелязана с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола в центъра на града.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки