Асен Василев: България няма да изгуби средства по оперативните европрограми 2014 – 2020 г.

0

- Advertisement -

България няма да изгуби средства по европейските оперативни програми 2014-2020 година, обяви министърът на финансите Асен Василев при изслушването му в Комисията по европейски въпроси в парламента. Въпреки че програмите са изтекли като срок, проекти по тях могат да се плащат още три години – т.е. до края на 2023-та. По Плана за възстановяване и устойчивост – Василев съобщи за сериозни забавяния, които могат да бъдат преодолени до септември.

Част от законопроектите, необходими за второто плащане по Плана за възстановяване, дори не са започнати от служебния кабинет, съобщи Асен Василев: „В общи линии там, където оставихме процеса лятото миналата година, там го намерихме лятото на тази година“.

Тези законопроекти вече се изготвят в министерствата и август ще бъде използван за обществено обсъждане, за да могат септември да бъдат в парламента за окончателно гласуване. Вече Народното събрание работи по друга част от нормативните промени, необходими за второто плащане по плана. Част от мерките по него са инвестиционни, където правителството също полага усилия за преодоляване на забавянето, каза още Василев:

„Има няколко други по-дребни неща, свързани с инвестициите, които може и да не могат да бъдат изпълнени. И тогава плащането ще бъде частично, но частично –  говорим примерно за 95-98% от сумата. Тоест, когато бъдат изпълнени, тези средства ще си ги получим, просто със закъснение“.

За оперативните програми с изтичащ срок Асен Василев коментира: „Средствата на 2014 – 2020 г. аз не очаквам да реализираме загуби“.

А на въпрос на депутат дали тази година страната ни ще бъде нетен получател, или ще плаща за членството си в Европейския съюз, финансовият министър отговори:

„Със сигурност нетен бенефициент, най-малкото помощите, които получаваме само по линия на селското стопанство, почти колкото ни е вноската в Евросъюза, а отделно имаме всички тези средства по кохезионната политика и средствата по ПВУ“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки