Държавният бюджет е ощетен с 10 млрд. лв. несъбрани и отписани приходи от НАП

0

- Advertisement -

Държавният бюджет е ощетен с 10 млрд. лв. несъбрани и отписани приходи от НАП, поради изтекла давност, съобщи освободеният и възстановен от Конституционния съд председател на Сметната палата Цветан Цветков.

Думите му дойдоха в отговор на твърденията на изпълняващия длъжността Горица Грънчарова-Кожарева, която преди седмица съобщи за забавени одитни доклади за 1 млрд. лв.

Според Цветан Цветков Народното събрание обсъжда единствено приемането на държавния бюджет, но никога изпълнението и отчета на бюджета:

„Нещо повече – за тези осем години парламента нито един път не разгледа становищата на Сметната палата по изпълнение на държавния бюджет.

Нито един път през тези години парламентът не прие със свое решение отчета за изпълнение на държавния бюджет“.

Цветков посочи още липсата на отношение на парламента към предложени законодателни промени по Закона за обществените поръчки, за неефективен контрол над публичните предприятия и на концесионни договори и съобщи за неправомерно отписани данъци от НАП за 10 милиарда лева.

„Става въпрос за несъбрани с години установени при данъчни ревизии и неизпълнени задължения от различни фирми, но поради ред причини те не са събрани и настъпва срока на погасителна давност и НАП ги изписва. Техният размер е около 10 милиарда“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки