ТЕЦ Марица 3: Дървеният чипс, който ползваме, не е отпадък от производството на пелети, а суровина за производството им!

0

- Advertisement -

В коментар на изфабрикуваното „разследване“ от уважавания до днес от нас Антикорупционен фонд със заглавие „Пелетигейт“ държим да изнесем публично истината.

Първо, изфабрикуваният материал съдържа огромно количество неверни данни, посочени като факти и очевидно се стреми да направи внушения, напълно различни от действителността.

Второ, от прегледа на това изфабрикувано произведение се набиват следните неверни твърдения, които можем да наречем единствено фалшиви новини:

ТЕЦ Марица 3 не е директен контрагент на фирма „Визьор“ ООД. Дървесен чипс сме получавали от „Марица Енерджи“ ЕООД, който осъществява дейността по обработка, миксиране и транспортиране на горивата. Законът не задължава въпросната фирма да съхранява и превозни билети и прилежащите документи, тъй като изпращачът фактурира и поема разходите за доставка.

За споменатите фактури съдържат закупуване на дървесен чипс, който не представлява отпадък от пелетопроизводството, а е суровина, както за производителя на пелети, така и за нас като производител на енергия. Накратко, твърдението е точно обратното на изнесеното в материала. Това е и естествената причина, поради която служителите на „Визьор“ ООД вероятно твърдят, че не произвеждат отпадъци. Думата „отпадък“ е използвана единствено с цел манипулация.

Особено дързък опит за фалшива новина е направеното заснемане от Антикорупционния фонд на 7 декември 2022 година, когато заключават, че на площадката ни не се намира дървесен чипс. Същото е направено с цел да изглежда като набиране на действителни факти. За да обогатим „разследването“ на Антикорупционен фонд можем да подчертаем специално, че такъв не се намира в периода от октомври до края на декември, тъй като през това време предприятието беше в планов ремонт. Този факт обаче е останал извън интереса на „разследващите“.

Искаме да обърнем специално внимание, че в голямата си част посочените от Антикорупционен фонд данни са невярно и изключително силно преувеличени като например твърдението на авторите, че доставките се извършват с 13-15 камиона на ден, като в същото време въпросното количеството се транспортира с 4-5 камиона.

Следва и да добавим, че констатираната от „разследващите“ липса на транспортни документи се дължи на логичния факт, че транспортът се извършва от „Визьор“ ООД.

Ключово е и да уточним, че цитираните количества, подадени за изгаряне от ТЕЦ Марица 3 от 3000 тона месечно са пренебрежимо малки, тъй като в предприятието за денонощие се потребява 3000 тона микс, който се състой от 80% въглища и 20% биомаса т.е. споменатото количество биомаса се употребява за не повече от 5-6 дни, примесено с въглища. За обогатяване на знанията на Антикорупционен фонд държим да подчертаем, че биомасата се състой не само от дървесен чипс, а и от други продукти, знания, за които сме готови да им предоставим при интерес от тяхна страна.

Считаме за неприемливо един важен демократичен инструмент на българската журналистика като Антикорупционния фонд да допуска несъзнателно толкова много грешки, за това в нас се създава убеждението, че говорим за умишленост с неизвестни за нас цели, както и за производство на фалшиви новини. Поради тази причина апелираме, когато се правят разследвания да се представят обективните факти и да се търсят всички гледни точки с цел да бъде представена пред обществеността  цялата истина. В противен случай приемаме, че се прави умишлен опит да бъде опетнено името на предприятието.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки