НС одобри окончателно Бюджет 2023

0

- Advertisement -

Парламентът одобри окончателно Бюджет 2023 година на заседание, започнало 9 часа сутринта вчера и продължило почти 21 часа.

Финансовата рамка е изчислена при дефицит от три процента – на начислена основа със запазване на голяма част от първоначално предложената капиталова програма.

С текстовете са осигурени средства за увеличение на възнагражденията в редица министерства и други ведомства, каквито са МВР, ДАНС, НОИ и други. 

За БНР също има осигурени допълнителни средства, като над предложените от министерството депутатите добавиха  1 500 000 лева.

С думите: “Уважаеми колеги, добро утро и честит бюджет” председателят на парламента Росен Желязков закри заседанието, продължило близо 21 часа, а финансовият министър Асен Василев в крайна сметка изрази задоволство от приетите текстове. 

“Бюджетът е в първоначално зададените параметри с 3% дефицит, със сериозна капиталова програма, с едно преразпределение от част капиталовите разходи към допълнително заплащане, което парламентът направи, в размер на около 300 милиона лева и като цяло с голяма част от фискалните мерки запазени, така че да могат да се съберат приходите”. 

Заплатите на служителите във фирмите с персонал над 100 души ще се плащат задължително по банков път.

И други изменения бяха направени директно в Пленарната зала. Венко Сабрутев от ПП-ДБ обясни за платежната сметка по основни операции: 

“Не се заплащат такси, когато са за сметка на получени средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи и обезщетения по социално осигуряване и социално подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти. Сметката за основни операции се обслужва безплатно”. 

Депутатите отхвърлиха идеята клиент, който не е получил редовен касов бон в заведение, да може да си тръгне без да плати сметката, но оставиха 9 процентната ДДС ставка за ресторантьорския бранш до края на годината. Фирмите, регистрирани по ДДС с касови наличности над 50 000 лв. ще трябва да ги декларират на всеки 3 месеца. Мартин Димитров от ПП-ДБ. 

“Намаляване на сивата икономика, мерки срещу сивата икономика, което е важна цел и на правителството, и на Народното събрание, но също така да не се допуска прекалена административна тежест за бизнеса”. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки