НС: Максимална присъда от 5 до 12 г. затвор за смърт на пътя при особено тежки случаи

0

- Advertisement -

Народното събрание завиши наказанията при смърт на пътя, като определи максимална присъда от 5 до 12 години затвор при особено тежки случаи. С окончателно приетите поправки в Наказателния кодекс депутатите записаха, че ако смъртта е причинена след употреба на алкохол и наркотици  в особено тежки случаи наказанието е лишаване от свобода от 10 до 20 години. Парламентът повиши наказанията за трафик на нелегални мигранти.

След редакционни поправки в пленарната зала, парламентът окончателно реши, че ако убийството на пътя е извършено след употреба на алкохол, наркотични вещества или техни аналози, наказанието е: при смърт – затвор от пет до петнадесет години, а в особено тежки случаи – затвор от 10 до 20 години. Същите санкции ще се прилагат и в случаите на причиняване на смърт на пътя и след превишаване на средната скорост в населено място повече от 50 км/ч., или ако деянието е извършено след преминаване на червен светофар или на пешеходна пътека.

Мнозинството прие, който управлява МПС и откаже да му бъде извършена проверка за установяване на употреба на алкохол и/или наркотици след като е бил санкциониран за някое от тези деяния, да се наказва с до 6 месеца затвор и с глоба от 2 хиляди лева. 

В същото време беше отхвърлено предложението на ИТН тези санкции да се прилагат при отказ на кръвна проба за установяване на алкохол и/или наркотици. 

Депутатите решиха още да се конфискува автомобила на всеки с наличие на алкохол в кръвта на 1,2 промила или след употреба на наркотици, а когато автомобилът не е собственост на нарушителя ще се присъжда равностойността му.

С други окончателно гласувани поправки в НК, парламентът повиши наказанията за трафик на нелегални мигранти. Наказанията за  лишаване от свобода се повишиха  от три до осем години.

Строги наказания са предвидиха и при съпротива и неподчинение на органите на реда и при повреждане на гранично съоръжение. Всеки, който подпомага нелегално преминаване или пребиваване на чужденци ще се наказва с лишаване от  свобода от 1 до 6 години и глоба от 3 хиляди до 10 хиляди лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки