КЕВР решава за цената на газа за август

0

- Advertisement -

В съответствие с изискванията на нормативната уредба, днес „Булгаргаз“ ще внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране актуални данни, формиращи цената на природния газ за август. 

Данните ще отчетат котировките на международните газови пазари и валутния курс до 31 юли включително. 

Днес регулаторът ще приеме решение, с което ще утвърди цената за август, по която „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на тези, които имат издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Първоначалните разчети, правени в средата на юли,  предвиждаха 3% поскъпване. Оттогава цените на нидерландската борса, от които зависят и нивата у нас, паднаха, посочи на откритото заседание на 27 юли председателят на регулатора Иван Иванов:

„Първоначалното заявление предвиждаше известно увеличение . То отчиташе всъщност факта, че в първите дни на месец юли имаше повишаване на индекса ITF, но след това, особено след като започна да работи най-голямото находище в Норвегия се възстанови на едни по-ниски нива и въпреки, че в последните три дни имаше отново повишение, гледам, че днес сутринта, то вече отново е под 30 евро на мегаватчас“.

На откритото заседание на 27 юли, представителите на „Булгаргаз“ информираха, че очакват цената да бъде на нивото на цената на природния газ през юли или незначително по-ниска. В ценовия микс за август е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“. 

Освен това, „Булгаргаз“ е сключил, за този месец, договор за доставка на втечнен природен газ с търговец от региона.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки