Честваме Преображение Господне

0

- Advertisement -

Днес е един от големите християнски празници Преображение Господне.

Според църковната традиция на този ден се освещава и вкусва първото грозде

Празникът Преображение Господне е спомен за едно от важните евангелски събития, при което преди доброволните си страдания и кръстна смърт пред трима от апостолите на планината Тавор Христос се преобразил и разкрил себе си такъв, какъвто се явил и след Възкресението си. За кратко Петър, Яков и Йоан, доколкото можели да видят, съзерцавали Учителя си в сиянието на Божествената му слава.

По стара църковна традиция на Преображение се благославя първата реколта плодове. У нас е прието след празничната литургия да се освещава грозде, което се раздава на присъстващите.

На този ден миряните се обличат в бели дрехи като символ на Божествената светлина, обяснява отец Табаков от храм „Свети апостол Андрей Първозваний“ в София: 

„Това Преображение всъщност е показване на самата същност на Бога, онази нетварна светлина, която е била още преди да се сътвори човечеството, и която е част от същността на Бога. Когато човекът влиза в храма, е хубаво да постои на Светата литургия, да чуе Евангелието, но и да се замисли за в бъдеще какво трябва да прави самият той, какво трябва да бъде за него светлината, към която да се стреми. Онази нетварна светлина, която виждат Светите апостоли и която проповядват светците, всъщност вкусват и показват рая – онова блаженство, за което сме сътворени“ – разказа отец Табаков пред БНР.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки