Илияна Балабанова-Стойчева: Извинението не е достатъчно, Рашидов не трябва да е депутат

0

- Advertisement -

Бях омерзена от това, което чухме от част от българските народни представители, заяви пред БНР Илияна Балабанова-Стойчева, президент на Европейското женско лоби.

„Политическата воля и лидерство са от значение за гарантирането на живота на всеки български гражданин. Защитата на правото на живот на всеки един от нас е провъзгласено в българската Конституция. А всъщност вчера имаше народни представители, които си позволиха да бъдат цинични, едва ли не да кажат, че жените заслужават да бъдат убивани, насилвани и незащитени„.

От друга страна съм щастлива, че толкова много български граждани казаха „Стига! Не на насилието“, добави Стойчева. Според нея е крайно време българските институции да бъдат отговорни за това какво се случва с живота на българските граждани

Извинението не е достатъчно, изказа мнението си тя относно вулгарните определения за жените, жертви на домашно насилие, на Вежди Рашидов. 

„Място в НС за хора, които дори на изключен микрофон, говорят по този начин за българските граждани, за българските жени, няма. Тяхното място не е в НС. Твърде малко е да напусне само Комисията по култура. Би трябвало изобщо да не бъде депутат„. 

По думите й 1/3 от българските момичета между 18 и 29 години са били насилвани от настоящ или бивш партньор. Това е особено тревожен факт, отбеляза Илияна Балабанова-Стойчева. Според нея това е така, защото си позволяваме от най-високата политическа трибуна да подкрепяме всички форми на насилие: 

Каквито и промени да бъдат приети в законодателството, ако ние продължаваме да толерираме изказвания като това, ние нищо няма да постигнем. Въпросът е да имаме хубаво законодателство – такова, че да осигури адекватна превенция, защита, ефективно разследване, координиран отговор на институциите и гражданските организации. Но ако ние продължаваме да казваме „Това е лист хартия“, а всъщност нашето персонално отношение е, че всеки си заслужава да бъде пребит – еми статистиката няма да се промени“.

Относно промените в Закона за домашното насилие и определението за интимна връзка, Илияна Балабанова-Стойчева е категорична, че в рамките и на по-малко от 60 дни жената може да бъде убита

Станахме свидетели вчера на смехотворни анализи, коментари, разисквания от страна на народните представители, които представляват нас, жертвите, и нас, българското общество„. 

Истината е, че българският законодател се заигра твърде много с несъществуващото митично чудовище джендър идеология и я превърнаха в политическия рупор в името на това да спечелят изборите. Аз съм безкрайно възмутена от тези игри, които са за сметка на живота на българските граждани, жени, момичета“, отбеляза тя и предупреди българският законодател, че насилието над жени струва пари.

Стойчева подкрепя приетите по-високи санкции в Наказателния кодекс за случаите с насилие. Освен тях обаче е много важно и институциите да прилагат ефективно и справедливо, категорична бе тя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки