На Голяма Богородица празнуват над 180 хил. души, патронен празник на много храмове и манастири

0

- Advertisement -

Днес е един от големите празници за православната църква – Успение на Св. Богородица. Според църковната история, като празник е установен от апостолите, а в календара е утвърден няколко века по-късно. 

На Голяма Богородица, както е познат денят у нас, патронен празник имат много храмове и манастири. Имен ден празнуват над 180 хиляди души. Сред тях преобладваща част, разбира се, са жените с името Мария. То е най-разпространеното женско име у нас. Носят го над 103 хиляди българки. 

Пеленаче в ръцете на обгърнатия в Божествената си слава Христос, издигащ се над лежащо женско тяло с кръстосани ръце, заобиколено от апостолите със скърбящи лица – това са част от фигурите в необичайния образ на края на земния живот на Св. Богородица. Удивителният начин, по който Божественият й син възнася душата й към небесните селения, се разкрива в празничните икони, които днес са в центъра на православните храмове. Църквата празнува Успението на Божията майка. 

Врачанският митрополит Григорий разказа за празника:

„Този празник е един особено почитан и изпълнен с много духовна радост, макар че става въпрос за кончината на Божията Майка. Самото име на празника – Успение на Св. Богородица, говори за едно блаженно заспиване, за едно преминаване от земния живот във вечността в Царството Божие. Не случайно в много от песнопенията става въпрос, че гробът на Пресвета Богородица е врата от земята към небето за нея самата, че тя е била за малко в гроба, след което е вече на небесата с тяло и душа, за да продължи оттам да бъде майка на целия човешки род, да се застъпва за всички нас и да пренася нашите молитви към Бога, когато ние й се молим. Знаем, че майката Божия не само приживе е била помошница и застъпница за хората, но най вече след своето успение. Ние пеем, че след раждането е запазила своето детство Св. Богородица, в Успението не е оставила света. Тя вече, стояща до Бога в Царството Божие, е още по-усърдна застъпница, помощница за целия човешки род. Затова народът я тачи, защото всички я усещат, всички я чувстват като най-близка до всички нас човеците, но и като най-близка до самия Господ и Спасител Иисус Христос и като такава Св. Богородица ще бъде първата, която ще ни подпомогне, ще ни подкрепи, ще ни насочи по правилния път и ще ни предпазва от всякакви пречки и изкушения, в скърби и нужди винаги, във всяко едно време, във всеки един ден и час от нашия живот“.

Израз на голямата надежда, която носи днешният празник, наричан още Голяма Богородица, ще бъдат хората, които по традиция посещават храмове и манастири, особено тези, които са посветени на Успението на Божията майка. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки