Ново напрежение между президента и управляващите

0

- Advertisement -

Ново напрежение между президента Румен Радев и управляващите. Поводът е заявеното намерение да бъде поискана оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров след убийството на Алексей Петров, предаде БНР.

След като вчера президентът Румен Радев остро критикува управляващите и определи заявката на кабинета да поиска оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров като „властова булимия“ с цел.

„Явно кабинетът използва всеки свой собствен провал като повод за заграбване на още власт“, коментира Радев.

Днес дойде и отговорът.

Истинската драма зад думите на президента е, че той просто не иска неговият главен секретар да бъде сменен, въпреки показните убийства, ужасяващите престъпления на насилие и смразяващи криминални хроники, написа във Фейсбук съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков по повод вчерашните критики на държавния глава Румен Радев към управляващите.

Според него още в миналото редовно правителство този главен секретар не се справял, но президентът е застанал плътно зад него и отказва да подпише неговата смяна,  защото му е бил верен. 

„Стига толкова. Сигурността на хората е по-важна от нечия лична нужда за контрол“, пише Петков.

Пред Нова тв вицепремиерът Мария Габриел също даде да се разбере, че очаква Радев да подпише указа за освобождаване на Тодоров, а коментарите, че убитият Алексей Петров стои зад новата управленска формула тя определи като спекулация.

„Това са внушения и инсинуации, които явно целят да има в публичното пространство тема, която определено за мен лично като вицепремиер и външен министър, не позволява да се води дебат по съществените теми за българските граждани. Това, което предстои, е да бъде даден от министъра на вътрешните работи достатъчно добре аргументиран доклад, който стига до извода за поисканата оставка и очакваме от президента да я приеме“, коментира Габриел.

А Петков коментира и възраженията срещу предложението за промени в Конституцията, предвиждащо националният празник да бъде променен от 3 март на 24 май. Според него псевдонационализмът е взел на мушка тази тема като лесна мишена за популизъм. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки