Над 15 хил. дка гора е изгоряла в последните дни

0

- Advertisement -

От началото на годината в горските територии са възникнали общо 245 пожара, които опожариха около 35 хил. дка горски територии. Тези данни, съпоставени с изминалата календарна година, сочат с над 140 горки пожара по-малко и опожарени и засегнати от огнените стихии територии – с над 21 хил. дка по-малко към настоящия момент. Това заяви пред БНР инж. Мурад Шикиров – главен експерт в Изпълнителната агенция по горите.

Към настоящия момент активни действия се извършват по пълното локализиране на пожара в района на град Мъглиж, където е обявено и частично бедствено положение за 7 дни, посочи той.

Служители остават за наблюдение и в Държавно горско стопанство – Свиленград, както и в района на село Кубадин.

Може да се каже, че в тези пожари изгоряха над 15 хил. дка гора, посочи инж. Шикиров за предаването „Преди всички“.

По думите му причина за това са високите температури съчетано с човешка небрежност. 

Към настоящия момент ситуацията е сравнително спокойна, отчете той. 

Експертът отново напомни, че не трябва да се пали открит огън при силен вятър или в близост до лесно запалими материали. В този период е строго забранено паленето на открит огън в горите, добави той.

За последните няколко седмици са проверени над 2300 физически лица и над 650 туристически места в горски територии, като са установени 8 лица, които са извършили нерегламентирано палене на огън и срещу тях са образувани административно-наказателни производства, подчерта инж. Шикиров. По думите му санкцията за такова нарушение е до 2000 лв. 

Според него по отношение на защитата на горските територии от пожари нещата са добре регламентирани. Превенцията е най-важното и ние работим в тази посока, категоричен бе той:

Има достатъчно регламентирани забрани. Въпросът е ние да спазваме тези правила и да не допускаме възникването на пожари в горските територии на страната„.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки