Арестуваха пловдивски медици, източили милиони от НЗОК с измамна схема

0

- Advertisement -

Пловдивските криминалисти и прокуратурата разкриха престъпна група медици, източвали НЗОК с фалшива документация за помощни средства за инвалиди. До момента са арестувани 7 души от които 5 са лекари, включително и организаторът на измамната схема. Той и двама от медиците са пловдивчани, а останалите двама са от Велико Търново.

От юли миналата година досега с престъпната схема са присвоени над 5 милиона лева, като е действано с размах сред пациенти в цялата страна.

За целта е бил учреден фиктивен медицински център, наречен  „Медлайф“, чрез който са набирани данни за инвалиди, изготвяни са фалшиви протоколи с техните имена и са прибирани парите за скъпи консумативи. Те обаче изобщо не са стигали до хората с увреждания.

През това време участниците в схемата  успели да изготвят над 8 000 протокола на иначе реални пациенти и чрез други фирми са придобивали отпуснатите от касата пари за помощни средства.  Обикаляни са множество социални домове за възрастни и хора с увреждания, където е попълвана банката с техни лични данни, включително и с подкупи под формата на комисиони за шефовете на тези заведения. Организаторте са създали мрежа от дистрибутори в страната и фирми  за фиктивните продажби на скъпите консумативи.

В някои случаи, когато пациент е бил уведомяван, са му превеждани малка част от парите за даден консуматив, като големата част оставала за мошениците. Масово обаче изготвяните документи са били напълно фиктивни, без визираните в тях хора изобщо да подозират за това.

Разплитането на измамата започнало след случайна анкета на РЗИ Пловдив до пациенти от Пазарджик, с въпрос дали са доволни от услугите. Тогава именно те с изненада заявили, че нищо не знаят за това.Разпитани са над 500 засегнати, съобщи районният прокурор на Пловдив Петър Петров.

Извършени са 19 обиска на домове и офиси в Пловдив и страната,  при които са иззети огромен брой документи, 50 флашки, 30 000 лева, 10 компютъра и електронни подписи на членовете на комисията. За залавянето на тартора на групатае организирана цяла спецоперация, понеже при разкритията той е бил в чужбина и е имало вероятност да се укрие. Все пак той е арестуван на летището при пристигането си у нас.

В списъците има и 27 починали, на които въпреки това са съставяни протоколи за подпомагане. Драстичен е един от тези случаи, в който човек, починал на 31 май е регистриран за помощни средства на 9 юни. 

Любопитна подробност е, че при разпитите лекарите от схемата, участници в комисиите за одобряване на помощите, са били убедени, че не вършат нищо нередно, разказа районният прокурор Петър Петров.  

Разследването продължава с вероятност за нови разкрития и замесени, при това на високи служебни позиции.

Наказанието за тези престъпления  е 3 до 15 години лишаване от свобода. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки