„Нове Холдинг“ контра на прокуратурата: Васил Божков не е бил екстрадиран от ОАЕ

0

- Advertisement -

„Нове АД Холдинг“, компанията на задържания бизнесмен Васил Божков излезе с открито писмо до медиите, в което настоява, че новината за екстрадирането му е фалшива.

Прокуратурата пусна писмото от ОАЕ: Божков е екстрадиран!

В него се казва:

„Припомняме, че съдът в ОАЕ се произнесе и отхвърли искането за екстрадиция. Решението от 27.04.2021г. е окончателно и не подлежи на преразглеждане.

Българските власти в лицето на Специализираната прокуроратура изпратиха общо 18 (осемнадесет) искания за екстрадирането на г-н Васил Божков до съответните институции в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Но българската прокуратура никога не представи най-важните документи, свързани с тези искания, а именно: първоначалното разследване и оригиналната заповед за задържане, задължителни за екстрадиция.

Поради това най-висшият съд в ОАЕ окончателно се произнесе с отхвърлително решение по исканията за екстрадиция. Това решение е влязло в сила и не подлежи на обжалване. Съдебният акт почива на две основания:

– българските власти на са представили най-важните документи в екстрадиционното производство;

– обвиненията в престъпленията не са доказани.

Съдът в ОАЕ своевременно уведоми за решението си главната прокуратура в Абу Даби, а тя от своя страна го изпрати до всички компетентни органи в страната, офиса на Интерпол в Абу Даби и до Интерпол Лион и до българските власти в рамките на обичайния законов ред.

Накрая, но не на последно място, г-н Божков пребивава законно в ОАЕ и срещу него няма висящи производства в страната.

Намеренията на Прокуратурата са повече от ясни – да заблудят българското общество и съд, че г-н Божков не се е прибрал по собствено желание в родината си.

Тези лъжи и манипулции са явен натиск върху съда с цел задържането на г-н Божков под постоянен арест“.

Според „Нове АД Холдинг“ представените от прокуратурата факсимилета, които тя е получила 3 дни след пристигането на Васил Божков в София, не са доказателство за екстрадиция.

„Самият факт, че прокуратурата не знае, че е екстрадиран към момента на прибирането му, е безумен. Тези факсимилета представляват официалната и задължителна кореспонденция на заинтересованите институции по отношение на сваляне на червената бюлетина от Интерпол и нищо повече. Още при отпътуването си на летището в Дубай г-н Божков разговаря с представители на Интерпол там, които му обясниха, че ще очакват потвърждение от българските власти за неговото пристигане в България и съответно сваляне на Червената бюлетина.

Властите в ОАЕ са осигурили „право на убежище“ на Васил Божков. В този случай те от своя страна се нуждаят от нужните писмени уверения, че г-н Божков се прибира обратно в страната, заради която той е поискал от тях защита, по своя воля и на своя отговорност. Това е нормална процедура и доказателство, че той не е екстрадиран, а се е прибрал доброволно.

Това са фактите. Всичко останало са внушения, манипулации, откровени лъжи и лош превод“, заключават от компанията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки