Бащата вече е ясен, но е неясно защо непълнолетният му син носи павета и ги реди

0

- Advertisement -

Установен е бащата на малолетно дете, полагащо павета в София, съобщиха от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, която се самосезира след публикувания клип в социалните мрежи за малчугана, който се труди в жегата на столичния булевард „Цар Борис III“.

От Инспекцията са правили многократни изненадващи проверки, за да установят работниците, пряко ангажирани с полагането на паветата на обекта, но по време на тях детето не е било там, което пък според нормативната уредба е задължително условие, за да могат инспекторите по труда да предприемат съответните мерки.

В сряда обаче, при поредните проверки, на булеварда били открити работници, включително и бащата на детето.

Всички те били без предпазни средства, като трима от тях нямали и сключени трудови договори. В тези случаи санкцията за работник без трудов договор е от 1500 лв. до 15 000 лв., а работодателят губи правото да участва в обществени поръчки за срок от 3  години от датата на влизане в сила на наказателното постановление.

От Инспекцията по труда обясняват за пореден път, че у нас детският труд е забранен до 16 години – възрастта, до която, според Конституцията, е задължително образованието. Ненавършилите 18 години могат да бъдат назначавани на работа само след разрешение от Агенцията.

Наемането на непълнолетни без разрешение е квалифицирано като престъпление и се преследва по Наказателния кодекс, поради което при установяване на такива нарушения се уведомява Прокуратурата. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки