България чества 138 години от своето Съединение

0

- Advertisement -

България чества 138 години от своето Съединение. На 6 септември 1885 година, след въстания в Панагюрище и Чирпан през предишните дни, войски под командването на майор Данаил Николаев установяват контрол над Пловдив и на практика осъществяват обединението на Княжество България и Източна Румелия – основната цел на Българското Възраждане след Освобождението.

Годишнината от Съединението ще бъде отбелязана с различни чествания из цялата страна. Център на тържествата е Пловдив. 

Празникът ще започне по традиция  в катедралния храм „Света Богородица“, където митрополит Николай ще отслужи тържествен молебен. Венци и цветя ще бъдат поднесени  пред паметната плоча на  майор Райчо Николов. 

 Отворена до 14 часа за безплатни посещения ще е постоянната музейна експозиция, посветена на  Съединението. Посетителите ще могат да разгледат и изложбата „Дарителството има значение“. 

Вечерта членове на Комитет „Родолюбие“ ще  пресъздадат пред военния клуб част от историческите събития – завземането на  конака и  арестуването на генерал губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България. След това на Античния театър ще има Празничен концерт на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и Гвардейския представителен духов оркестър. 

Кулминацията на празника ще е тържествената  заря проверка пред паметника на площад „Съединение“, по време на която слово ще произнесе президентът Румен Радев и която БНР ще предава пряко от  20.30 часа. 

Във Велико Търново Денят на Съединението ще бъде ознаменуван с празничен звън на камбаните в крепостта Царевец и във всички православни храмове. Празникът ще бъде отбелязан с общоградско тържество пред паметника „Майка България“ и с военен марш.

Във Велико Търново, където Съединението за първи път е признато като политически акт от княз Александър Първи, честванията за 138-ата годишнина ще започнат в 10,30 часа с издигане на националния флаг пред Общината и празнично слово от кмета Даниел Панов. Ученици от Природо-математическата гимназия ще представят литературната композиция „Съединението прави силата“ . 

Пред паметника „Майка България“ ще бъде отслужен празничен благослов и с военен ритуал ще бъдат поднесени венци на признателност. Поклонение ще има и пред паметника на великотърновския генерал Сава Муткуров, един от идеолозите на Съединението. Почетният караул на Националния военен университет „Васил Левски“ ще премине в тържествен марш, а вечерта ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“.   

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки