Община Царево набира доброволци

0

- Advertisement -

Община Царево набира доброволци, които да помагат за възстановяването на района след водното бедствие. Те могат да се записват на телефон 0590 55018. На същия телефон могат да се подават и сигнали за бедстващи хора.

Три са потвърдените жертви на наводненията в общината. 

На юг изолирани заради повреден мост остават Синеморец и Резово. Очаква се на компрометираното място да бъде поставен временен понтонен мост, който най-напред трябва да бъде доставен. Пред БНТ от Агенция Пътна инфраструктура заявиха, че пътят към Синеморец ще бъде отворен най-рано утре. По-рано беше съобщено, че Ахтопол и Варвара вече са достъпни. Затруднен е достъпът до странджанското село Кости.

Властите имат нужната готовност и техника да доставят храна и помощ, ако получат сигнали от тези места или от наводнените къмпинги около Царево. 

Междувременно в Царево пристигнаха доброволци от София и Пловдив.

„Предстои да обходим с пожарната районите на „Арапя“ и Кости и да видим какво е положението и съответно да видим какво се случва с пътищата и евентуално с хора, които имат нужда от доставка на храни, медикаменти или евакуация.- Разполагаме с три офроуд-джипа, разполагаме с четири „Амфибии“, разполагаме с офроуд-линейка, екипи парамедици и лекари, ако се наложи някой да бъде евакуиран“, каза Георги Боенков от пловдивския екип на Центъра за аварийно спасяване.

„650 пакета сме предоставили към общината. В момента имаме готовност и за още. Очакваме осигурени чрез дарители 10 тона минерална вода. Днес чакаме първия ТИР. Утре ще бъде другата доставка. Разбира се, след бедствието хората са доста стресирани. Ще преодставим екипи за първа психологична помощ – психолози обучени към нашата организация, които да предоставят такава помощ при нужда“, посочи Виолета Радева – областен ръководител на БЧК в Бургас.

Най-тежка остава ситуацията на къмпинг „Арапя“. Там приливна вълна от дерето е заляла каравани, бунгала и коли. Наноси, тиня, големи дънери и клони са останали след оттичането на водата. Доброволци тази сутрин почистваха плажната ивица. Продължават опитите от морето да се извадят две коли и една каравана. Повечето хора чакат „Пътна помощ“, за да се разчистят затъналите автомобили. Щетите са големи, покъщнината е унищожена. Приливната вълна е изненадала хората. Те буквално са се спасявали с деца на раменете, придвижвайки се в близо два метра вода. Много от тях имат и наранявания. 

„Щабът реши на обяд като се съберем отново, да преценим необходимостта за аварийни екипи в Синеморец, във Фазаново. Главно ще ги насочим в отдалечените населени места, които и към момента продължават да са откъснати като Синеморец и Фазаново. Бедстващи в смисъла на хора с крайни нужди няма. Няма хора за денонощието, които да са подали сигнал и на които да не е оказана помощ. Главно се нуждаят в момента от храна и от питейна вода, тъй като от РЗИ забраниха да се използва водата от водопровода. В момента тече спасителна операция на „Арапя“. Там са концентрирани голяма част от силите на служба „Пожарна безопасност“ със специализирани автомобили, така, че „Арапя“ действително е една от критичните зони. Там се оказа, че има доста незаконни постройки, незаконно поставени каравани върху дерета, върху плажа и така нататък. Навсякъде се работи по въстановяване на тока. Няма ток включително в град Царево в някои от кварталите, в Синеморец все още, на „Арапя“ няма“, обясни заместник-кметът на Царево Марин Киров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки