Протест в триъгълника на властта: Оставка на правителството и парламента

0

- Advertisement -

Антиправителствен протест затвори за час движението в центъра на София. Недоволни от управлението на страната се събраха пред сградата на Министерския съвет с искане за оставка на кабинета „Денков“ и за разпускане на парламента.

В 8.00 часа в центъра на София започна протест срещу кабинета „Денков“ с искане за неговата оставка и разпускане на парламента:

„Аз съм тук, защото считам, че правителството и политиката, която то провежда, е изключително антибългарска. Против съм депозираните промени в Българската контитуция, против съм обстоятелството, че сме всеотдайни в помощта си към Украйна, против съм срещу обстоятелството, че българските граждани са в ситуация да се справят сами. Считам, че е необходима категорична реформа в съдебната система. Това го казвам и като адвокат“, каза участник в протеста.“Исканията са точно тези, които бяха и от 2020 година – смяна на модела на управление в държавата. Голяма част от тези, които 2020-та бяха тук, на площада, в момента се колаборираха срещу тези, които протестираха тогава“, каза един от протестиращите.

„Днес сме тук, за да напомним на депутатите, че трябва да ни чуват и ние ясно казваме: никакви помощи повече за Украйна, докато не се решат проблемите в българската държава. Никакво изнасяне на техника, която сега при бедствията е нужна на българските хора. Никакво пипане на Българската конституция от хора, които нямат представителност. Не сме съгласни да има едно вечно правителство на шепа хора, които си предават един на друг богатствата на страната ни, за да ги харчат безобразно. Тук сме също, за да кажем, че джендър-идеологията няма да пробие в България“, допълни друг.

Сред присъстващите има депутати на „Възраждане“, представители на коалицията „Левицата!“ и на партия МИР.

Петър Недевски, който се представи като един от организаторите на събитието, обясни, че протестът се организира в знак на недоволство спрямо политиката, водена от „сглобката“. 

„Протестът се организира от всички тези, които заявяват, че милеят за род и отечество. Самоорганизираме се – от човек на човек, от организация на организация“, обясни Недевски. 

Председателят на АБВ, част от коалицията „Левицата!“, Румен Петков коментира, че причините за протест са много, но главната, по думите му, е тази грозна измама – „сглобката“. 

„Но мисля, че тежките престъпления и ударите са върху българската енергетика, добави той и даде пример с това, което се прави с „Белене“ и с „Нефтохим“. Той отбеляза също „абсолютното безсилие в борбата с престъпността“ и „хаотичното законодателство“.  

По публикацията работи: Ерол Емилов

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки