Вендинг машини за лекарства в малките и отдалечени населени места?

0

- Advertisement -

Проект за продажба на лекарства с електронна рецепта от вендинг машина и онлайн консултация с магистър фармацевт бе публикуван и часове по-късно изтеглена от платформата за обществено обсъждане. От Министерството на здравеопазването отговориха на запитването на БНР по темата:

„Наредба номер 28 бе свалена временно от сайта във връзка с необходимостта от допълнително обсъждане и анализиране на нормативната уредба“.

Достъпът на гражданите както до медицинско обслужване, така и до лекарства става все по-затруднен през последните години, особено в малките, отдалечените населени места, в планинските райони, където живее предимно застаряващо население и където достъпът до здравни грижи се затруднява допълнително и от липсата на обществен транспорт“. Това коментира пред БНР Силвия Георгиева от Националното сдружение на общините в Република България.

Тя посочи, че към края на 2022 г. 25 от общо 265 общини са без аптека. По думите й това са малки общини, разположени неравномерно на територията на страната. Най-много са те в северозападния район.

Кметовете на селата са много повече от кметове и хора с административни ангажименти, отбеляза Силвия Георгиева. Тя добави, че именно кметът често помага на хората със закупуването и доставката на необходимите им лекарства. Разчита се също на роднини и близки, които пътуват до места, където има аптека. 

Аптеките са търговски дружества и трудно може да бъдат задължени да отворят филиали на такива места, изказа мнение Георгиева. 

Наредбата беше анонсирана и много бързо оттеглена. Не можахме да се запознаем в детайли с нея. В около 38 населени места има разположени общо 54 автомата за лекарства. Съгласно разпоредбите една вендинг машина може да бъде разположена само на територията на аптеки и дрогерии и в нея се продават само медикаменти без рецепта“. 

Проблемът ескалира с годините, категоричен бе в предаването „Хоризонт до обед“ Антон Вълев от Националната аптечна камара.

В България нямаме единна цялостна държавна политика, която да казва какво ще прави с осигуряването на лекарства. Като резултат от липсата на адекватна политика, притиснахме аптеките, обезкървихме ги. Практически да се управлява аптека вече е икономически нерентабилно, поради което аптеките се изтеглиха от икономически неподходящите места – това са малките населени места. Ние отдавна казваме, че има сериозен проблем с достъпа на пациента до лекарствени грижи, до самите лекарства и до фармацевтична услуга. Фармацевтичната услуга се осъществява от фармацевта на място, който да види пациента с очите си и да го консултира“.

Според него такива предложения не водят до подобряване на достъпа на пациента. Той подчерта, че в малките и отдалечени населени места хората са предимно възрастни и те няма да могат да си купят лекарства от вендинг машината. 

България редовно някой я използва като опитно поле, за да се тества метода и след това да го продаде на големите пазари„, смята Антон Вълев.

Държавата трябва да седне със съсловните организации и да реши въпроса, категоричен е той. Според него е крайно време България да отдели законодателството за лекарствата и законодателството за лекарствоснабдяването в два отделни закона. Аптеката трябва да бъде по принципа на нотариуса, смята той. По думите му обаче няма достатъчно управленски капацитет. 

Вълев изказа, че съществена роля могат да окажат общините, като даде за пример идея да се дават безплатно общински помещения за разкриване на аптеки. По малките населени места е пълно с празни сгради, посочи той. 

Дори да им предоставим общински помещения, нито един фармацевт няма интерес да отиде в отдалеченото място с труден достъп, където живеят 80 души, подчерта Силвия Георгиева. 

„Кметовете са тези, които са на терен при гражданите. По всякакъв начин съдействаме да се осигури достъп до здравни грижи, медицински услуги и лекарства. Многократно сме предлагали празни помещения, но в него трябва да дойде фармацевт. Общините предприемат действия съобразно своите възможности“. 

Вълев отново покани Георгиева на разговори. Тя е убедена, че темата ще продължи със съвместни усилия. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки