Отпада забраната за внос на украинско зърно

0

- Advertisement -

От утре отпада забраната за внос на украински зърнени продукти, реши Народното събрание. 

Депутатите одобриха предложения текст от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС. 

Още в началото на парламентарната дискусия ресорният министър Кирил Вътев заяви, че ще се завиши контролът на всички украински стоки.

Министърът на земеделието Кирил Вътев призна, че в срещи с представители на така наречените фронтови държави на няколко пъти е защитавал удължаването на забраната за внос на украинската зърнена продукция, но на последното заседание на Министерския съвет са представени макроикономически данни в подкрепа на обратната позиция.

Вчера правителството изнесе данни, според които към момента България е изгубила 146 милиона лева само от пропуснато ДДС заради забраната на вноса и би губила по нови 40 милиона месечно при потенциалното удължаване на тази забрана.

От парламентарната трибуна министър Вътев, който бе подложен на доста обидни реплики, още в първото си изказване заяви намерение за по-сериозен контрол на украинската продукция:

„Като стриктно ще се контролира наличието на радиоактивност и на тежки метали плюс останалите, които си вървят досега от гледна точка на пестициди, хербициди и така нататък“.

Корнелия Нинова от БСП заяви, че вносът на украинско зърно няма отношение към цената на хляба в България, каквито аргументи използват управляващите.

„Нашите експерти сравниха цените за тези два периода на хляб, хлебни продукти и така нататък никаква промяна и при внос, и при забрана на внос едно и също“.

Според Десислава Танева от ГЕРБ-СДС решението няма отношение към европейските правила, тъй като така или иначе от утре забраната на ниво Брюксел отпада.

Остри реплики бяха отправени от депутати от „Има такъв народ“ и от „Възраждане“, на които Кирил Вътев отговори така:

„Никой не е по голям от хляба. Нека да не превръщаме темата за хляба в популизъм и тенденциозни политически изказвания“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки