Първият училищен звънец: 72 000 ученици влизат в класната стая

0

- Advertisement -

Днес е първият учебен ден. 57 000 деца ще прекрачат училищния праг за първи път. Общият брой на учениците от 1 до 12 клас е 702 000.

След края на лятната ваканция, вратите си за ученици отварят общо 2349 училища в страната. 90 на сто от тях са на едносменен режим. 70 000 е броят на учителите. Ремонтирани през лятото са били 747 училища. В 63 училища ремонтите ще продължат, но по начин, който няма да попречи на тържествата по повод 15-ти септември и на учебния процес след това. Работи се за продължаване на дигитализацията на учебния процес, увери премиерът Николай Денков, който представи предприетите от институциите мерки за първия учебен ден.

„Освен медицинските бележки, които вече бяха представени, всички учебници до 7 клас ще бъдат дигитализирани до първия учебен ден“, поясни премиерът.

И още: през новата учебна година ще има втори дати за външното оценява за онези ученици, които не са успели да се явят на редовните поради медицински причини. Изпитите в 7-ми клас ще се проведат няколко дни по-късно и на отделни дати от тези в 10 клас.

Във връзка с безопасността на учениците на пътя Министерството на вътрешните работи ще проведат през месец септември и октомври тяхната традиционна акция „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя“.

Учебната година започва с увеличени учителски заплати – 15 на сто със задна дата от 1 януари. Въпреки нарастващите доходи на учителите обаче, продължава да е проблем недостигът на преподаватели по математика и природни науки в малките населени места: „Но по принцип няма да останат незаети работни места, свързани с учители по отделни учебни предмети“ – увери министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, който ще открие учебната година в изцяло обновеното основно училище „Хан Крум“ в столицата.

Премиерът Николай Денков ще открие новата учебна година в Националната природоматематическа гимназия.Президентът Румен Радев ще посети тази сутрин село Кочан, община Сатовча, където ще участва в празничната програма по откриването на първия учебен ден и отбелязването на 50-а годишнина на СУ „Христо Смирненски“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки