Рекетираният Иван Папазов: Излязохме на протест, защото търсим справедливост, не сме терористи!

0

- Advertisement -

„Терористите“, както ротационният премиер нарече всички нас, които се препитаваме със земеделие и фермерство и осигуряваме храната на България, днес блокирахме страната в търсене на справедливост.

Камионът на Иван Папазов е спрян от пътни ченгета, които се опитват да попречат на протеста

Аз съм на първа линия на протеста, защото това Министерство на земеделието и храните работи срещу нас, срещу България, срещу бизнеса, срещу хората въобще, заяви ексклузивно пред Narod.bg един от големите месопроизводители в Пазарджик и региона Иван Папазов.

Както вече писахме, нагли адвокати, наети от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Пазарджик, рекетират Иван Папазов за хонорар от 300 000 лева, като го заплашили, че няма да си получи присъденото от съда обезщетение в размер на 5 370 000 лева за избити 13 000 прасета след съмнително констатирани 6 (шест) животни уж с африканска чума.

„Аз не съм терорист“ и „Дайте ми парите“ е издигнал като призиви рекетираният бизнесмен, който е на протеста със свой камион, пълен с прасета, докато ченгетата от Пътна полиция се опитват всячески да пречат на народния гняв.

Тази сутрин България се събуди в сянката на националния безсрочен протест на земеделците. Тежка техника вече може да се види на пътен възел „Петолъчката“. Там има засилено полицейско присъствие и жандармерия.

От понеделник стартира земеделският бунт заради отпадналата забрана за внос на земеделска продукция от Украйна.

На „Петолъчката“ протестират земеделци от Сливен, Ямбол и Бургас.

„Пътят ще бъде блокиран стъпаловидно. Ще пропускат автомобили на порции. Не се знае доколко часа ще продължи протеста“, казаха част от протестиращите пред бТВ.

Добруджанци потеглиха към румънската граница, предаде специализираният сайт Agri.bg.

С трактори и фадроми земеделците излязоха на протест. „Не сме терористи“ и „Не на украинското зърно“. Те изкараха тежки машини в Генерал Тошево и потеглиха заедно с колегите си от Кардам към румънската граница.

Точно в 10.00 ч. фермерите ще започнат блокада с тежка земеделска техника на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна.

В област Ловеч от 10 до 11 часа ще бъде блокирано кръговото кръстовище в края на магистрала “Хемус“ при село Брестница край Ябланица.

Земеделски производители от различни браншове и търговци на аграрна техника и горива от Югозападна България също ще блокират основни пътни артерии в региона – на полигона край Благоевград и в Кресна, на главен път Е-79.

В 10 ч. е блокиран и подходът към Дунав мост 2.

Бургаските земеделци ще участват в блокадата на пътен възел Петолъчката и ще затворят пътя Бургас-Варна на кръговото кръстовище до Ахелой в 10 часа, но пътят за Варна ще е затворен почти през целия ден.

След това се подготвя тръгване за София за утрешния протест

Трактори ще затворят международния път Е-79 край Монтана. Той ще бъде преграден преди влизането на околовръстното шосе в града.

ИСКАНИЯТА

Първото искане на фермерите е продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна, каквато важеше през последните 4 месеца. Наред с това въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна.

Фермерите настояват да бъде изплатен до 30 септември пълният размер на компенсациите за повишените разход за производство вследствие на войната в Украйна, както и отпадане на тавана на помощта.

Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100% пропаднали площи.

Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващите държавни помощи, както и за нови.

Протестните действия в страната и столицата ще започнат от 18 септември на различни места.

Боянова коментира и изказването на премиера Николай Денков, че е готов да се извини на зърнопроизводителите, затова че през уикенда посочи, че се държат като терористи. В неделя Денков уточни, че „ако някой от тях се е засегнал от тези думи, аз съм готов да се извиня. Но има други и на тях не виждам за какво да се извинявам – това са тези, които получават „лъвския пай“ от многомилиардните помощи, дадени през последните години, с които си построиха вили, купиха си яхти и скъпи коли. Голяма част от тях са в сърцето и организацията на този протест“.

Боянова коментира в понеделник – „Възмущението е голямо. Той не каза, че се извинява, той каза, че е готов да се извини, което не му прилича, защото е министър-председател и не може да си позволи по този начин да разделя земеделските производители на едни, които му харесват и едни, които не му харесват. Най-лошото е, че самият министър-председател си позволява да измества фокуса от проблемите на земеделските производители, той започва да говори за коли, вино“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки