Казусът с българите във Великобритания: Поддържали връзка с избягал в Русия австриец

0

- Advertisement -

Петимата арестувани във Великобритания български граждани по подозрения в шпионаж днес бяха официално обвинени в заговор за събиране на информация, която може да бъде използвана от вражески държави. Те остават в ареста до следващото дело по случая, насрочено за 13 октомври в Централния наказателен съд. 

Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова не се явиха днес лично в съда в Уестминстър. 

Обвиненията им бяха повдигнати чрез видеовръзка с четирите затвора, където те се намират. В обвинението се казва, че те са следили обекти и хора, посочени от Русия в периода август 2020 година – февруари 2023 година, включително с потенциална възможност за отвличания. 

Петимата обвиняеми останаха мълчаливи с изключение на потвърждаването на техните имена и рождени дати. Те ще останат в ареста без възможност да бъдат пуснати под гаранция поради сериозността на обвиненията и защото представляват потенциална опасност и има вероятност да направят опит за бягство.

Обвинителят Катрин Селби заяви, че оперативният щаб на шпионската клетка в Обединеното кралство е била къща за гости, в Грейт Ярмут, където е пребивавал Орлин Русев, смятан за ръководител на групата. Предполага се, че дейността на групата е била не само на територията на Великобритания, но и в Европа. Те са поддържали връзки Ян Марсалек, бившият австрийски шеф на компанията Wirecard, издирван в Германия за големи финансови измами. 

Твърди се, че Русев е получавал нареждания от Марсалек. Марсалек избяга в Русия и не е част от текущото дело. В съдебната зала присъства и консулът на българското посолство в Лондон Николай Иванчев. Пред българските журналисти той заяви по-късно, че не е постъпвало искане от обвиняемите за това, но посолството ще следи отблизо случая. 

Делото предизвиква голям интерес. По принцип подобни случаи със шпионаж на чужди граждани завършва с прякото им екстрадиране, но сега е заведено дело, което се обяснява със силно влошените отношения между Обединеното кралство и Русия след началото на войната в Украйна, а и след двата случая на отравяния на британска територия – на Александър Литвиненко през 2006 година и Сергей Скрипал през 2018 година. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки