Валута за близо 1 300 000 лева е задържана на „Капитан Андреево“

0

- Advertisement -

Митничарите на „Капитан Андреево“ откриха недекларирана валута с левова равностойност 1 297 517 лева при три проверки на превозни средства, излизащи от страната.

Най-голямото количество валута е открито при проверка на лек автомобил, който пристигнал на пункта на в сряда, съобщиха от Агенция „Митници“.

Превозното средство било управлявано от мъж с двойно гражданство – българско и турско, който пътувал сам от България за Турция. По метода „анализ на риска“ колата му е била селектирана за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура. 

При последвалата физическа проверка се установило, че газовата бутилка, в багажното отделение, е пригодена за тайник, в който са укрити пакети с банкноти евро.

Общото количество на откритата недекларирана валута е 522 710 евро с левова равностойност 1 022 331 лева. 

Ден по-рано, на 26 септември, на пункта пристигнал тир с турска регистрация, превозващ стока от Великобритания през България за Турция. Водачът – турски гражданин, заявил, че не пренася акцизни стоки, благородни метали, както и парични средства в левове и друга валута. 

При извършената щателна проверка – след демонтиране на тапицерията в задната част на шофьорската кабина инспекторите открили 83 410 британски лири с левова равностойност 187 468 лева.

По случаите са образувани бързи производства от разследващи митнически инспектори под надзора на Районна прокуратура – Хасково.

Третият случай на открита недекларирана валута е при друга проверка на автобус, който пристигнал на пункта на 22 септември. Той бил управляван от турски гражданин. В превозното средство пътували втори шофьор, стюард и 12 пътници. Всички те декларирали пред митническите служители, че пренасят единствено личен багаж.

Превозното средство обаче било селектирано за щателна митническа проверка. В хода й, под шофьорската седалка, е открит полиетиленов плик, обвит с прозрачно тиксо, съдържащ 1016 банкноти в купюри по 200, 100, 50, 10 и 5 евро. Намерената недекларирана валута е общо 44 850 евро с левова равностойност 87 718 лева. Установено е, че валутата е на стюарда. На нарушителя е съставен акт по Валутния закон. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки