Десетки се събраха на бдение пред затворената Руската църква

0

- Advertisement -

И тази неделя десетки хора се събраха на бдение пред затворената Руската църква в София и поднесоха цветя пред вратите ѝ. Храмът беше затворен на 22 септември след експулсирането на трима свещеници от България, които според доклад на ДАНС са работили срещу интересите на страната.

Събралите се пред църквата казаха, че ще събират на бдение всяка неделя, докато храмът не бъде отворен, а богослуженията – възобновени.

Бдението започна в 10.00 часа. Църковна музика от колони  озвучаваше пространството пред храма „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“. Той остава заключен девети ден, след като трима свещеници бяха експулсирани заради шпионаж в полза на Русия, а ДАНС проверява чия е собствеността на храма. Събралите се тази сутрин поставиха цветя през заключените врати на църквата и запалиха свещи: 

„Тук идваме тези хора, които просто искаме това духовно огнище, да остане духовно огнище. А, тези, които идват заради своето страдание, знаят как да стигнат до гроба на отец Серафим и този поток не секва“;

„Всички тук, които правим бдения всяка неделя, и да се надяваме, този спор да се реши много скоро, защото не може църква да стои затворена. Политиката не може да се меша в църковните дела и във вярата на хората“;

„Това е война против православието“;

„За нас е голяма беда това, че се опитваме да не се занимаваме с политика, а политиката ни разкъсва живота на хиляди парценца“, казаха участници в бдението пред Руската църква пред БНР.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки