Прокуратурата пак прекрати делото за гражданството на Кирил Петков

0

- Advertisement -

Прокуратурата прекрати за втори път делото за гражданството на съпредседателя на „Продължаваме промяната“  Кирил Петков.

Той беше обект на проверка заради декларацията му от 2021 година –  преди назначаването си за служебен икономически министър, че няма друго гражданство, освен българско.

През юни разследването срещу него беше възобновено, а бившият главен прокурор Иван Гешев поиска имунитета му.

Става дума за декларацията, която Кирил Петков подава пред президента румен Радев, че няма двойно гражданство. Проверка, която обаче в последствие направи конституционния съд, показа, че към момента на декларирането той все още все още е канадски гражданин и знае това. Шървоначално по случая работи специализираната прокуратура. В края на 2021 година обаче, малко след като Кирил Петков беше избран за министър- председател, проверката беше прекратена от Спецпрокуратурата и Софийската районна прокуратура обясниха, че според действащото законодателство няма данни за извършено престъпление, затова не може да бъде образувано на досъдебно производство.

Изненадващо през юни, в разгара на скандала на върха на прокуратурата, приключил с отстраняване на Иван Гешев като главен прокурор стана ясно, че по искане на Върховната касационна прокуратура Софийската районна прокуратура отново работи по случая. И не само, че работи, но е образувано досъдебно производство, въз основа на което и Гешев поиска имунитета на Кирил Петков. Първоначално Петков отказа, беше създадена комисия, след което обаче той се отказа доброволно от имунитета си. Сега става ясно, че на основанията, като при първия случай, прокуратурата отказва да разследва Кирил Петков. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки