Денков за Шенген: Трябва да се справим с недоверието, може би най-вече в Австрия

0

- Advertisement -

Трябва просто да се справим с недоверието, може би най-вече в Австрия, заяви премиерът Николай Денков по повод перспективите за приемането на България в Шенген в испанския град Гранада, където участва в среща на европейските лидери.

На третата среща на Европейската политическа общност в Гранада премиерът е получил уверение от европейски лидери, че България ще получи силна подкрепа за присъединяването си към Шенгенското пространство, ако до края на годината свърши това, което се очаква. Това се посочва в съобщение от правителствената пресслужба.

В Испания Денков е разговарял за кратко и с Марк Рюте – премиер на Нидерландия, която заедно с Австрия спира страната ни към членство в зоната без граничен контрол. Министър-председателят е имал също разговори с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, с министър-председателя на Великобритания Риши Сунак и още няколко премиери.

„В дискусиите, които имах днес, включително и кратка среща с премиера на Нидерландия, беше ясно, че ако ние свършим това, което очакваме до края на годината, ще има силна подкрепа. Трябва просто да се справим с недоверието, може би най-вече в Австрия. Но затова работим по темата „миграция“, каза Денков.

Пред българския премиер британският министър-председател Риши Сунак е повдигнал въпроса с нелегалните мигранти, които стигат до страната му с лодки от континентална Европа, включително през България. А българският премиер е потърсил подкрепа от Великобритания по отношение на приемането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, става ясно от съобщението на пресслужбата на кабинета.

По-рано днес в интервю за БТА в Гранада премиерът коментира и други актуални теми от дневния ред на страната, като призова протестиращите срещу плановете за енергийния преход миньори да преговарят и поясни, че плановете не трябва да бъдат изтегляни от Европейската комисия. Ще договаряме през следващите седмици по териториалните планове, точно затова те трябва да бъдат в Европейската комисия, каза още Денков.

„Тази дискусия с ЕК трябва да върви успоредно с разговорите с миньорите и енергетиците. Затова е важно не да стоят на магистралата, а да дойдат, за да влезем в дълбочината на разговора. Това, което се видя, абсолютно убеден съм, че голяма част от тях не разбират добре каква е същината на плановете и как те биха им помогнали. Плановете не са тези, които затварят централите, както те си го представят. Плановете помагат, когато пазарът затвори централите, когато те не могат да работят, защото има по-евтин ток от други източници“, коментира премиерът.

Според него някои от министрите в правителството са по-видими от други, без това да означава, че другите не си вършат работата. Денков изрази очакване за политически дебат в предизборна кампания по повод вота на недоверие към правителството.

На въпрос: Какви са очакванията Ви за вота на недоверие към правителството, Николай Денков отговори:

„Очаквам един политически дебат в предизборна кампания, след което и гласуване“.

И още: „Когато се обсъжда работата на министрите, трябва да се погледне какво е записано в управленската програма, да се види кое е изпълнено. Факт е, че някои от министрите са по-активни публично, но това не означава, че другите не са си свършили работата. Може би, по-малко са активни пред медиите“.

Премиерът съобщи, че ГДБОП търси поръчителите и създателите на фалшиво видео с неговия образ.

„Това е киберпрестъпление, аз никога по никакъв повод не съм призовавал хора да предоставят личните данни и никога няма да го направя,. Много е важно хората да знаят, че не трябва да го правят, който и да се появи по телевизора“, каза той.  

Подали сме сигнал в Главна дирекция “Борба с организираната престъпност”, те отговарят за това да бъде, първо, свалено видеото и второ, да се намери кой е поръчителят, обясни премиерът. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки