Арести по време на блокадата на АМ ”Тракия”

0

- Advertisement -

Има арестувани на протеста на енергетиците и миньорите, които за пореден ден блокираха магистрала „Тракия“. Около 11 часа група от недоволни се опита да блокира обходния път, който в момента поема трафика от магистралата край старозагорското село Ракитница. Протестиращите не са се подчинили на полицейското разпореждане да освободят пътното платно, в резултат на което има задържани лица, потвърди за БНР директорът на Областната дирекция на МВР – Стара Загора комисар Лазар Христов.

В момента движението там е възстановено и се регулира от полицията. Поради засиления трафик се образуват колони от автомобили, но пътят е проходим. Автомагистрала „Тракия“ и детелината край Стара Загора остава блокирана от Чирпан до Нова Загора, а също и пътя Хасково – Стара Загора. 

Няма промяна в позицията на протестиращите. Те ще продължат да отстояват исканията си за ясни гаранции за работните си места и оттегляне и предоговаряне с Брюксел на Териториалните планове за справедлив преход. Ето как Бисер Бинев, председател на синдикалната организация на  КТ „Подкрепа“ в мините, коментира приетата от парламента късно снощи Пътна карта за климатична неутралност на България, според която производството на ток от въглища в България ще продължи до края на 2038 година.

„Дори и в тази пътна карта с промените, които направиха и гласуваха снощи в Народното събрание – там е записано, че 2026 година разполагаеми въглищни мощности, след предоговаряне на решението на Народното събрание от 12 януари 2023 година. Това са едни много дълги процеси и пак се повтарям – пожелателно е. Защото дали Европейската комисия ще предоговори с нашата държава тези 40% никой не може да гарантира към днешна дата“, каза Бинев.

На блокадата на магистрала „Тракия“ с напредването на деня към протестиращите се присъединяват все повече техни колеги и други граждани, които подкрепят исканията.

„Крайно време е цяла България да разбере, че хората в страната избират парламент, който парламент да се грижи за техните интереси“.

„За да я има България за децата ни, довела съм моето 10-годишно момченце. Той иска да види какво е протест – има ли такава неправда и той да знае какво да прави във времето“.

„Шести пореден ден държим така фронта“, казаха част от протестиращите

Затворени са няколко ключови пътни артерии в Старозагорска област и водачите на автомобили трябва да избират обходните маршрути.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки