Служители на НСИ в цялата страна започват серия протести

0

- Advertisement -

Стотици работници и служители от Националния статистически институт (НСИ) започват серия от протести в цялата страна, съобщиха от Синдиката на административните служители „Подкрепа“. Работещите са готови да преминат и към ефективна стачка, ако исканията им не бъдат чути. 

Първият протест е планиран за 11 октомври, сряда, от 8.00 до 8.30 часа пред НСИ в София и пред сградите на Института в страната. 

Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ настоява за увеличение на заплатите в Националния статистически институт с еднаква сума за всички работещи. Искането е увеличението да бъде поне 50% в перо „разходи за персонал“ или 11,5 млн. лева на годишна база. 

Според синдикалистите това ще даде възможност за адекватно увеличение на възнагражденията и за привличане на квалифицирани кадри. От „Подкрепа“ алармират, че нивото на заплащане в системата е унизително ниско, като за първото тримесечие на 2023 година от 120 държавни институции НСИ е на 114-о място по размер на средната заплата, а териториалните му поделения са на 118-о място. 

Средната работна заплата в НСИ е под 1300 лева, а статистици в териториални поделения получават под 1000 лева.

В НСИ работят високо квалифицирани хора, с висше образование и чужди езици, които обслужват националната и европейската статистика, допълват от синдиката. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки