Почитаме паметта на Света Петка Българска

0

- Advertisement -

Православната църква чества паметта на св. Параскева Епиватска. Аскетичният й живот и посмъртните й чудеса са описани от св. патриарх Евтимий Търновски. Св. Петка Българска, както е наречена от народа, е сред най-почитаните светици у нас и в целия православен свят. На нея се посветени много български храмове. Имениците днес на Петковден са близо 25 хиляди души.

И до днес житието на св. Параскева Епиватска е вдъхновение и упование за християните.

„Тя е живяла през 11 век. От богато семейство от Епиват. Подвизавала се е край Константинопол, след това в Палестина, после се прибира насам. Хората почитат, възхищават се на тези, които оставят всичко заради бога. Защото те са пример за нас да издържим в по-трудните моменти в живота“.

Посмъртната слава на преподобната е свързана с нетленните й мощи, които са част от историята на Балканите. По нашите земи почитта към светицата, наречена от народа Петка Българска, е от времето на цар Иван Асен II, припомня отец Димитър.

„Той с благовение пренесъл мощите на светицата, в Търново, в неговата столица, в новопостроен храм, който носил нейното име. И от тогава по нашите земи паметта на светицата се почита. Почита се и сега в целия православен свят. Защото чудесата са многобройни, но човек трябва да вярва“, обясни още отецът. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки