Само два на всеки сто инсулта получават модерно лечение в България

0

- Advertisement -

От всеки сто инсулта в България само два получават модерно лечение. Страната ни е на челно място в света по смъртност от инсулт, съобщи в интервю за БНР началникът на клиниката по неврология в университетската болница „Света Анна“ доц. Росен Калпачки. Той е сред организаторите на първия у нас конгрес на Националното дружество по инсулт, който се открива днес.

От 132 отделения по неврология у нас само 40 прилагат модерно лечение на инсулт. В София това са 4 от 16 болници, обясни доц. Калпачки.

„Това е лечение, което намалява в пъти и валидността на пациента, степента на неговото увреждане и броя на хората, които си тръгват с някакъв вид неврологичен дефицит“, поясни медикът.

Друг проблем е, че след болнично лечение никой не насочва близките на пациента от какви грижи има нужда – рехабилитация, помощни средства, работа за възстановяване на говора и мозъка, обясни Дорина Добрева от Асоциацията за инсулт и афазия. Долекуване предлагат някои болници и хосписи, но никой не знае какво се случва там.

„Индикацията, която получаваме от близките е ужасяваща,  най-често с болния може дори да бъде изписан в още по-отпаднало състояние за голям ужас на близките“, коментира Добрева.

Годишно около 45 000 души у нас получават инсулт, като 5 000 от тях умират. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки