Всяка година около 2400 мъже в България се диагностицират с рак на простатата

0

- Advertisement -

Безплатни профилактични прегледи за рак на простатната жлеза и на тестисите ще има през целия ноември в Клиниката по урология на Военномедицинската академия в София. Така болницата се включва в международната инициатива „Movember“, чрез която повече мъже да научат за значението на ранното откриване на тези видове рак. 

Карциномът на простатата е най-често срещаното онкозаболяване сред мъжете у нас, а също и в Европа, разказа в интервю за БНР д-р Константин Христов, специализант по урология във ВМА-София. По данни на националния раков регистър всяка година в България се диагностицират около 2400 души

Все още при не малка част от болните заболяването се открива в напреднал стадий, поради факта, че голяма част от мъжете не обръщат внимание на своето здраве при липса на симптоми. Това е целта на кампанията – да се намали броят на случаите с късно откриване на рак на простата и да се повиши вниманието на обществото за проблемите, свързани с това заболяване“. 

По думите на д-р Христов заболяването не проявява никакви симптоми на ранен етап. Ако има такива, те се проявяват в по-напредналите стадии и лесно могат да бъдат объркани с доброкачествени състояния, добави той. Затова и ежегодните профилактични прегледи са от съществено значение. Д-р Христов отбеляза, че все по-млади мъже се диагностицират с рак на простатата. Той допълни също, че проучванията показват, че по-редовният сексуален живот на мъжа намалява риска от рак на простатата. 

В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ той призова мъжете да провеждат редовно своите профилактични прегледи, защото не само ракът на простатата, но редица заболявания, хванати навреме, мога да бъдат излекувани напълно

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки