Протест на работещите в сферата на културата в София и в други градове

0

- Advertisement -

В 12 часа в столицата и в други градове започна протест на работещите в сферата на културата. Недоволството им е срещу ниското заплащане. Организатор на акцията пред Столичната библиотека е федерацията „Култура“ към КТ „Подкрепа“.

Протестират работещите в музеите, библиотеките, читалищата, музикално-сценичните изкуства, театрите и националната филмотека.

Исканията в 12 точки още миналата седмица бяха изпратени до президента, до премиера, до депутатите до министрите на финансите и на културата. Част от исканията на протестиращите в сферата на културата – работните заплати в сектора да са по минимум 2000 лв., 50% да се увеличи единният разходен стандарт за 2024 година, а министърът на културата да сложи подписа си под колективния трудов договор за новините.

КНСБ иска 86 млн. лв. повече ръст на заплатите в сферата на културата в Бюджет 2024. Главният икономист на синдикалната организация Любослав Костов коментира, че заделените средства са 0,4% от БВП за 2023 г., а трябва да бъдат увеличени от 800 млн. лв. до 2 млрд. лв. от 1 януари 2024 г..

По този повод председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев каза:

“ „Цялата културна индустрия връща в бюджета на държавата, в БВП, около 5-6 процента, а получаваме за сметка на това 0,4 процента. Знаете ли, заради ниските заплати, които получават в извънстоличните театри, все повече младите колеги, които завършват НАТФИЗ, остават в София и чакат да ги поканят в Народния театър. Заплатите в провинцията са унизителни, не ами… Те и в София са такива, да. Съвсем скоро в извънстоличните театри аз ви уверявам, че няма да има кой да играе“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки